El valencià Avel·lí Corma, guardonat amb el Premi a l'Inventor Europeu per la seua trajectòria

Nascut a Moncofa el 1951, Corma ha dedicat tota la seua vida a desenvolupar processos químics i catalitzadors més sostenibles

Avel·lí Corma, en una imatge d'arxiu / Imatge: EP / Vídeo: À Punt Notícies

El científic de Moncofa (Plana Baixa) Avel·lí Corma rebrà el 4 de juliol el Premi a l'Inventor Europeu a Tota la Trajectòria Professional de l'Oficina Europea de Patents (OEP) pels seus treballs sobre catalitzadors sintètics per a millorar les reaccions químiques.

Així ho han anunciat des de l’OEP en un comunicat en el qual han destacat que Avel·lí Corma (Moncofa, 1951) ha dedicat tota la seua vida a desenvolupar processos químics i catalitzadors més sostenibles.

En aquest sentit, Corma serà guardonat amb el Premi a l'Inventor Europeu 2023 a Tota la Trajectòria Professional per la seua "extraordinària carrera en el món de la química, que dura ja més de tres dècades".

L’OEP retrà homenatge a la seua labor durant la cerimònia de lliurament de premis que es retransmetrà en directe des de València el 4 de juliol a les 12 hores.

Els catalitzadors s'utilitzen en els processos químics amb diverses finalitats; entre elles, millorar l'eficàcia i la neteja mediambiental de les reaccions químiques en totes les indústries.

La majoria dels assoliments de Corma s'han obtingut gràcies, en part, al desenvolupament de zeolites sintetitzades, materials cristal·lins compostos de silici, alumini i oxigen que actuen com una esponja amb forats molt xicotets que atrapen xicotetes molècules perquè es produïsca una reacció química específica.

D'aquesta manera, encara que algunes zeolites es produeixen de manera natural, es poden crear catalitzadors selectius per a molècules d'una grandària determinada.

Encara que en teoria és possible sintetitzar milions d'estructures de zeolites, fins hui només se n'han desenvolupades unes 300, i aproximadament una cinquena part d'aquestes han sigut desenvolupades per Corma i el seu equip, la qual cosa "posiciona aquest grup d'investigació amb seu a València com una autoritat internacional en la matèria".

En concret, la primera zeolita sintètica de Corma es va desenvolupar el 1989 i gràcies a ella, va ser possible produir combustibles amb millor quilometratge, menys emissions de carboni en climes més càlids i major capacitat per a suportar la compressió en un motor.

D'altra banda, els treballs d'Avel·lí Corma i el seu equip s'han utilitzat, per exemple, en la generació d'energia a partir de la biomassa o en l'eliminació d'òxids de nitrogen (NOx) per a pal·liar la contaminació atmosfèrica.

A més, han tingut un impacte positiu en una àmplia gamma d'indústries, com la del refinat i la petroquímica, la farmacèutica o la cosmètica, entre altres.

Fins hui, Corma ha liderat quasi 200 sol·licituds de patents europees i més de 50 de les seues patents han sigut llicenciades a empreses internacionals.

Avel·lí Corma va començar els seus estudis de química el 1967 i els va continuar durant més d'una dècada, incloent-hi un postdoctorat en la Queen's University del Canadà després del qual el 1979 va començar a treballar com a investigador en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i el 1987 va passar a ser professor d'investigació.

Avanços en les emissions nocives de vehicles i fàbriques

Des de llavors, Corma ha dirigit investigacions sobre catàlisi heterogènia i ha desenvolupat una sèrie de catalitzadors que es fan servir en diversos processos industrials actualment, com la reducció d'emissions contaminants de vehicles i fàbriques, la millora dels aliments, la purificació de l'aigua o els processos de refinat del petroli.

La primera zeolita de Corma va ser comercialitzada per la companyia petroliera espanyola CEPSA (Companyia Espanyola de Petrolis, S.A.O.) i des de llavors s'ha adoptat en més de 20 refineries de tot el món.

L'investigador va cofundar l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) de València el 1990 per a ampliar els estudis en investigació química científica, centrat en quatre àrees principals: energia, sostenibilitat, salut i aigua.

També et pot interessar

stats