Augmenta el diagnòstic precoç d’Alzheimer a la Comunitat Valenciana

Les avançades tècniques de detecció permeten identificar la malaltia en els primers estadis i tractar-la des de les fases simptomàtiques inicials

Cada dia es diagnostiquen 20 persones amb Alzheimer a la Comunitat Valenciana.
Cada dia es diagnostiquen vint persones amb Alzheimer a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Cada dia es diagnostiquen vint persones amb Alzheimer a la Comunitat Valenciana, gràcies al fet que l'avanç en les tècniques de detecció fa que baixe l'edat dels pacients i permet una atenció precoç. 

L'Alzheimer és diferent d'altres malalties i, amb una imatge del cervell es pot veure clarament quan una persona el pateix perquè els solcs en la part posterior del cervell són més profunds que en les persones que no el tenen. 

José Luis León Jarros, cap del Servei de Neuroradiologia del centre Ascires, explica que amb una ressonància magnètica es poden extraure imatges del cervell que permeten determinar el patró d’atròfia del cervell per a obtindre un diagnòstic. “Analitzant aquestes imatges mitjançant intel·ligència artificial es poden diferenciar les diverses àrees del cervell i inclús avaluar si és un deteriorament precoç, un deteriorament cognitiu lleu o un procés molt avançat”, puntualitza. 

Aquesta tècnica es combina amb l’anàlisi dels biomarcadors, per a la qual cosa s’analitza el líquid cefalorraquidi o s’apliquen tècniques de medicina nuclear, explica el cap del Servei de Trastorns Cognitius de l’Hospital La Fe, Miguel Baquero. Amb els resultats de totes aquestes proves, es pot avançar el diagnòstic en fases molt incipients, ja que l’Alzheimer és una malaltia que comença molt lentament, per un trastorn de memòria, afig. 

La detecció precoç és molt important perquè permet començar a tractar les persones molt prompte. Són tractaments que no curen, però que sí que alenteixen el deteriorament cognitiu perquè milloren la transmissió entre els sistemes neuronals afectats per la malaltia i produeixen una millora des de les fases simptomàtiques inicials, assenyala Baquero. 

Cada dia es diagnostiquen 20 casos nous d'Alzheimer a la Comunitat Valenciana als quals la sanitat pública els finança uns fàrmacs que costen al voltant de 1.000 euros a l'any per pacient. Quan la situació es deteriora i passa a ser una persona completament dependent, cal buscar el suport d'una residència i la xifra es dispara fins a uns 24.000 euros anuals, segons la Confederació Espanyola d'Alzheimer.  

Amb l'esperança de vida en augment i tenint en compte que afecta un terç dels majors de 85 anys, aquesta malaltia podria triplicar-se el 2050 si no s'aconsegueix una cura abans, i afectaria més d'un milió i mig de persones a Espanya, i això podria col·lapsar el sistema sanitari.

També et pot interessar

stats