La detecció precoç de l’Alzheimer és fonamental per a millorar la qualitat de vida del malalt

A la Comunitat Valenciana es diagnostiquen una mitjana de 20 casos d’Alzheimer al dia

La detecció precoç de l’Alzheimer, fonamental per a millorar la qualitat de vida del malalt

El diagnòstic primerenc de l’Alzheimer elimina incerteses i, comptant amb la pròpia persona malalta, permet assumir els canvis per a adaptar-se a les necessitats futures i trobar els recursos per al futur. És el que asseguren neuròlegs i el que reclamen associacions i familiars de persones amb aquesta malaltia, en el Dia Mundial de l'Alzheimer, que té lloc cada 21 de setembre. 

La detecció precoç és fonamental ja que, en el cas d’aquesta malaltia, l'agrupació familiar de casos es deu a un factor de risc genètic prou usual en la població. Es tracta de la presència de l'al·lel E4 de l'apoproteïna E, que, estant present en el 20% de la població, es veu aproximadament en el 50% de casos de malaltia d'Alzheimer. 

Ara, l'associació de familiars i malalts d'Alzheimer de València ha posat en marxa el projecte Zero Omissions, Zero Alzheimer. Diuen que el diagnòstic primerenc és fonamental per a alentir el procés de pèrdua de memòria d'aquesta malaltia neurodegenerativa. 

Aquest projecte europeu innovador consisteix a crear materials i eines per a treballar des de la música, la dansa, l'art i el drama. Una de les bases parteix del kamishibai, un tipus de teatre japonés que permet improvisar a partir d'un personatge. Un equip d’À Punt Notícies ha compartit aquest 21 de setembre amb familiars i malalts d’Alzheimer per a saber en què consisteix el projecte. 

Vora 5.000 nous casos des de l’inici de l’any 

La Conselleria de Sanitat Universal ha registrat des que va començar l’any fins al 31 d'agost 4.828 nous casos d'Alzheimer a la Comunitat Valenciana, dels quals 1.709 són homes i 3.119 dones. Així, es diagnostica una mitjana de 20 casos al dia.

L'Alzheimer és una malaltia degenerativa que afecta la memòria i la conducta i que, en aquests moments, pateixen al territori valencià almenys 34.782 persones, de les quals 24.340 són dones i 10.442 homes, en una proporció de 7 dones per cada 3 homes aproximadament. 

Respecte a l'edat, la majoria de nous pacients té més de 65 anys, però hi ha al voltant d'un 10% de casos d'inici precoç. L'aparició de la malaltia d'Alzheimer en persones que estan en la plenitud de la vida sociolaboral i familiar produeix un major impacte, si hi cap, tal com ha indicat el neuròleg responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Miquel Baquero.

"Encara que la malaltia es manifesta inicialment com a pèrdua de memòria, alguns casos poden presentar canvis de conducta, trastorns de llenguatge o problemes de reconeixement sensorial com a primers símptomes. Aquests símptomes són comparativament més freqüents en les fases inicials en els casos precoços", ha explicat Baquero.

El neuròleg ha dit que és freqüent que les persones que desenvolupen símptomes de la malaltia no reconeguen el minvament de capacitats que els produeix i que, fins i tot admetent-la, desestimen anar al metge. 

També et pot interessar

stats