Dominar dues llengües retarda cinc anys l’aparició dels símptomes de l'Alzheimer

Un estudi de l'UJI estableix les bases per a desenvolupar teràpies que milloren la vida dels pacients

Les persones bilingües tarden cinc anys més a presentar símptomes d’Alzheimer / À Punt NTC

Dominar dues llengües augmenta la reserva cognitiva i ajuda a previndre l'Alzheimer. Així ho demostra una investigació de la Universitat Jaume I de Castelló que identifica el bilingüisme com un factor per a retardar l'aparició dels símptomes associats a aquesta demència. 

Les persones bilingües "tenen connexions cerebrals diferents dels monolingües" i per això mostraran els símptomes de demència més tard, afirma la investigadora Lidón Marín, autora de l’estudi.

En el marc de la tesi doctoral, l’experta ha examinat l'activitat cerebral d'un centenar de persones d'uns 75 anys amb un deteriorament cognitiu lleu, bilingües en valencià i castellà i monolingües en castellà.

Els resultats de l’estudi mostren ara diferències molt importants entre ambdós grups. Les persones bilingües presenten connexions més sanes en les àrees cerebrals del llenguatge i la memòria i una major reserva cognitiva, aspecte clau de l’estudi.

Segons la recerca, “les persones bilingües, encara que en un primer moment mostren major atròfia cerebral en certes regions, mostren la mateixa reserva cognitiva”, és a dir, estan menys exposades als símptomes derivats de les demències.

Un dels codirectors de la tesi, Víctor Costumero, assegura que “a llarg termini, es podrien pensar programes que utilitzen el llenguatge per a retardar la malaltia” amb noves teràpies que milloren la qualitat de vida dels pacients.

També et pot interessar

stats