Aterra a Torrejón un avió amb 294 refugiats afganesos que escapen del règim talibà

Són persones que han col·laborat amb la missió espanyola a l'Afganistan i han travessat "grans dificultats" per a poder fugir del país

Diversos refugiats baixen de l'avió després d'aterrar a Torrejón de Ardoz
Diversos refugiats baixen de l'avió després d'aterrar a Torrejón de Ardoz / Zipi Aragón (Efe)

El vol fletat pel govern espanyol per a traslladar 294 col·laboradors afganesos i les famílies ha aterrat aquest dimecres a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) passades les deu de la nit. Procedent d'Islamabad (Pakistan), constitueix l'operatiu més gran d'evacuació realitzada per Espanya des de la presa de Kabul pels talibans, ara fa just un any.

Inicialment, figuraven en la llista 297 passatgers, però tres hi van desistir en l'últim moment. Es tracta de personal que ha treballat en els últims anys amb la missió espanyola a l'Afganistan, tant l'exèrcit com l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid). Fonts de l'executiu espanyol apunten que han travessat "grans dificultats" per a poder escapar del país.

El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, José Manuel Albares, i la secretària d'Estat de Migracions, Isabel Castro Fernández, han rebut a peu de pista el nou grup d'afganesos. En el vol hi viatjaven també 14 bebés, dones soles i "persones que necessiten una especial atenció", segons ha precisat Albares.

El ministre ha defensat que aquest avió és "una prova més" de la promesa de l'executiu estatal que "no deixarien ningú arrere" a l'Afganistan. Ha xifrat en 3.900 les persones arribades a Espanya des de la reinstauració del règim talibà per a passar al sistema de protecció nacional "i a participar de la nostra vida amb total normalitat". Tal com ha assegurat, tant el govern com diversos ministeris s'han implicat durant "molt de temps" en un "treball discret i silenciós" per a atendre els refugiats afganesos.

Els ministeris de Defensa i d'Afers Estrangers lideraren l'estiu passat la missió d'evacuació de l'Afganistan des de l'aeroport de Kabul. Des que es va organitzar el primer vol, el 15 d'agost de 2021, el govern espanyol ha dut a terme tres operacions —Antígona I, II i III— que han permés el trasllat de 2.561 persones fa un any. Juntament amb les que arribaren el 21 de juliol i les d'aquest dimecres, la xifra supera les 2.900.

Paral·lelament a aquests operatius especials, s'ha anat promovent el trasllat a Espanya dels antics col·laboradors i altres persones d'interés que han pogut arribar pels seus mitjans a països veïns i pròxims a l'Afganistan. Són, en total, 942 persones que han obtingut protecció internacional en aplicació de l'article 38 de la llei d'asil. Es tracta de 314 dones, 277 homes i 345 xiquets, que resideixen ja a Espanya gràcies al treball de les ambaixades espanyoles a Islamabad, Teheran, Abu Dhabi, Ankara, Nova Delhi, Nur-Sultan i Moscou.

Entre el total de quasi 3.900 persones evacuades pel govern espanyol hi ha a més d'antics col·laboradors directes de la missió a l'Afganistan, col·laboradors civils de països de la UE i l'OTAN i personal diplomàtic, les vides dels quals corrien risc després del retorn dels talibans al poder al país asiàtic.

També et pot interessar

stats