Ni volar, ni anar a l'institut: continua la repressió de les dones a l'Afagnistan

El govern talibà ha decidit que les dones ja no poden pujar a un avió sense un acompanyant masculí, tenen prohibida l'educació secundària i no poden compartir parcs amb els homes

Mestres afganeses durant una protesta prop de l'entrada del Ministeri d'Educació per alçar la veu pels seus drets
Mestres afganeses durant una protesta prop de l'entrada del Ministeri d'Educació per a alçar la veu pels seus drets / Stringer (Efe)

A l'Afganistan empitjora la situació de les dones per la repressió del govern talibà. Les afganeses ja no poden volar en avió sense un acompanyant masculí, tenen prohibida l'educació i d'aquest diumenge se'ls ha prohibit també que compartisquen parcs amb els homes.

Aquesta setmana, la guanyadora del Premi Nobel de la Pau el 2014, Malala Yousafzai, ha criticat la recent decisió del govern talibà de prohibir l'educació a les dones. En el Fòrum de Doha Yousafzai ha demanat a la comunitat internacional que no es reconega el règim dels talibans mentre maltracte les dones i les xiquetes.

La guanyadora del Premi Nobel de la Pau, Malala Yousafzai, en el Fòrum de Doha, Qatar
La guanyadora del Premi Nobel de la Pau, Malala Yousafzai, en el Fòrum de Doha, Qatar / Noushad Thekkayil (Efe)

Malgrat les seues promeses d'obertura per a "adaptar" la seua educació a la llei islàmica o xaria, els talibans han decidit aquesta setmana mantindre el tancament de les escoles per a les xiquetes de secundària. En la seua primera estada en el poder, entre 1996 i 2001, els fonamentalistes seguiren una rígida interpretació de l'islam que els va portar a prohibir l'assistència femenina a les escoles i a recloure les dones en la llar.

Un motiu més que afegir a les protestes que s'estan fent en diverses ciutats del país des de dimecres. Aquest dia, les estudiants de secundària tornaren als instituts després de huit mesos, però les van enviar a casa sense rebre ni una sola classe.

Els talibans segreguen per sexes els parcs

Aquest diumenge, a més, talibans han segregat per sexes els parcs de la capital afganesa, prohibint a homes i dones compartir aquests espais públics.

El Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici del govern interí dels fonamentalistes ha anunciat que els jardins i parcs d'atraccions de Kabul estaran reservats durant quatre dies a la setmana únicament als homes, i els tres restants a les dones. Les autoritats han indicat que les persones que incomplisquen la llei seran castigades.

Aquesta és una més de les limitacions imposades pels talibans des que van arribar al poder. El desembre passat, el Ministeri de la Virtut va prohibir a les dones viatjar sense vel i sense acompanyant masculí en els taxis de Kabul, que tenen vetada la música dins dels vehicles.

També et pot interessar

stats