Una jove afganesa denuncia que les dones estan atrapades a casa per por dels talibans

Helai Fashmad ha contat a 'A la Ventura' que el món s'ha oblidat de l'Afganistan: "Les nostres vides no tenen importància perquè som afganeses i no ucraïneses"

Helai Fashmad durant l'entrevista en el programa 'A la Ventura'

El burca torna a l'Afganistan, un país dominat pel terror dels talibans. Un equip d'A la Ventura ha pogut parlar amb Helai Fashmad, una jove afganesa que va estudiar espanyol a la Universitat de Kabul, i que està ara a la capital de l'Afganistan.

Els talibans fan honor a la seua fama i estenen el cercle d'opressió sobre les dones. Ella i les seus germanes viuen tancades dins de casa per por als talibans, que des d'aquesta setmana han fet obligatori l'ús del burca en públic. "Jo i les meues germanes tenim depressió, estem tancades com en una presó".

Els talibans han restringit encara més les llibertats de les dones. Ara per exemple tampoc les deixen viatjar a soles ni eixir a passejar per un parc si no van acompanyades d'un home.

Explica que cada vegada la situació a l'Afganistan està pitjor. "Les dones ja no poden anar a llocs públics".

Segons lamenta, cinc dones a sa casa no poden anar a escola. Aquesta jove afganesa va estudiar Literatura Espanyola a la universitat de la capital d'Afganistan, però ara no pot trobar faena.

"Jo i les meues germanes tenim depressió, estem tancades com en una presó"

Dissabte els talibans que governen l'Afganistan van ordenar recuperar de manera obligada aquesta peça de roba i aquesta setmana una quinzena de dones protestaren amb cartells contra la decisió.

Helai evidencia que el món s'ha oblidat de l'Afganistan. Aquesta professora d'espanyol que ho pot dir més alt, però no més clar: "Les nostres vides no tenen importància perquè som afganeses i no ucraïneses." Ella ha tractat diverses vegades d'eixir del país sense èxit.

"Les nostres vides no tenen importància perquè som afganseses i no ucraïneses"

Diverses ONG denuncien que els governs occidentals estan denegant la major part de les peticions d'asil polític que procedeixen de l'Afganistan.

Al mateix temps els talibans aprofiten els intents de fugir del país per a fer caixa. Un visat d'eixida en direcció al Pakistan pot costar més de 800 euros, una xifra astronòmica per al nivell de pobresa del país.

Prop de les portes de l'ambaixada d'Espanya a Islamabad, a Pakistan, esperen nombroses persones que no han obtingut el permís d'eixida.

També et pot interessar

stats