Les asseguradores entraran a l'edifici de Campanar després de les Falles

Les possibilitats d'una reconstrucció prenen cada vegada més força

Les assegurances han de peritar l'edifici sinistrat després de les Falles / À Punt NTC

El titular del jutjat d'instrucció 9 de València ha alçat el secret de sumari per l'incendi a l'edifici de Campanar i ha autoritzat també l'accés dels perits de les companyies asseguradores, així com el sobreseïment provisional de la investigació, després que l'informe policial descartara expressament "etiologia criminal o delictiva" del foc. Els perits de les companyies asseguradores entraran en l'edifici incendiat amb acompanyament d'agents de la Policia Científica, però serà després de les Falles.

L'empresa Synthesis, de La Rioja, especialitzada en la investigació d'aquests sinistres, és una de les autoritzades. El president i director tècnic, Félix César Alonso, ha explicat ho inspeccionaran "el 20, 21 o 22" de març, una vegada acaben les festes. Segons ha explicat César Alonso, una vegada hagen autoritzat l'accés a l'edifici, tots els investigadors privats desenvoluparan el seu peritatge al mateix temps, però cadascun amb la seua investigació per separat i sense compartir resultats, encara que habitualment en aquests casos s'arriba a les mateixes conclusions, tot i que cadascú aporte els seus matisos.

El que es planteja ara és: quin futur té l'estructura? Les possibilitats d'una reconstrucció prenen cada vegada més força. A l'espera estan també en l'Ajuntament de l'informe de per què es va propagar el foc a una velocitat inusual. "Volem saber per què es va estendre i propagar amb tanta rapidesa", ha tornat a demanar l'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá.

Mapfre, la companyia que donava cobertura a les dues finques, està obligada per llei a fer-se càrrec dels costos de la reconstrucció, sempre que la xifra supere el 50% del valor actual de les dues torres. Igualment, la quantia per valor de 26,2 milions d'euros de cobertura podria ser suficient per a assegurar aquesta reconstrucció.

D'altra banda, hi ha els tràmits hipotecaris: ara mateix hi ha una moratòria per als propietaris, i queda per conéixer els diners que cada usuari puga rebre de l'asseguradora, no en concepte de "contingut" (ja s'està pagant), sinó en concepte de "reconstrucció per ruïna econòmica". En aquest cas, depén de la clàusula dels contractes bancaris. 

Els treballs de peritatge i l'acord d'un projecte futur de reconstrucció s'allargaran almenys durant quatre mesos, i s'haurà de determinar si les diferents asseguradores han de ser les encarregades d'afrontar les indemnitzacions als familiars de les deu víctimes mortals.

També et pot interessar

stats