Andrés Boix (expert en dret constitucional): "No crec que en altra pandèmia es declarara un estat d'excepció"
L'expert afirma que la constitució del Tribunal Constitucional han canviat i no repetiria aquesta sentència demanant una figura dissenyada "per a coses més greus"
Aquest dimarts fa dos anys que els ciutadans es despertaven per primera vegada sota l'estat d'alarma. Va ser el primer i mesos després en venia un altre quan la pandèmia va reviscolar i les dues declaracions van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional.
Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, ha indicat a Les notícies del matí que, encara que en la sentència indicava que per a dur a terme les mesures haguera calgut un estat d'excepció, si ens tornàrem a enfrontar a una situació així "tot fa pensar que el Tribunal Constitucional no repetiria aquesta sentència".
Boix ha indicat que el dret és una cosa "interpretativa" i ha canviat la constitució del Tribunal Constitucional. Per tant, creu que si visqueren una situació igual "és difícil que trobarem un estat d'excepció, que està dissenyat per a coses més greus".
Es va parlar molt en els primers moments de la pandèmia, per part de les forces de l'oposició, d'una llei de pandèmies. En opinió d'aquest expert, una cosa és millorar la llei d'emergències, el que considera "positiu", i altra canviar-la. Al seu juí, darrere d'aquesta petició s'amaga un interés per un sistema de "comandament central i no un repartiment de competències habitual en un país descentralitzat".
Competències descentralitzades
En un primer moment de la pandèmia la resposta va ser més centralitzada. Però ja passat el primer estat d'alarma, les comunitats autònomes tenien més marge de decisió. Andrés Boix afirma que és una "situació normal", ja que quan hi ha un fet greu és normal una "reacció unitària" i per a això serveix un estat d'alarma puntual.
No obstant això, indica que el govern ràpidament es van adonar que "una situació centralitzada no tenia sentit i va voler transferir a les comunitats la gestió perquè els mitjans eren autonòmics i es requerien solucions diferenciades".
També el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana va acabar sent anul·lat. Al respecte, Andrés Boix afirma que sempre que hi ha mesures que afecten els drets de les persones "és positiu que estiguen sota el control judicial", perquè així s'argumenten i s'ajusten millor.