El 85% d'espanyols continua patint l'impacte psicològic de la pandèmia

L'informe, difós quan es compleixen dos anys del primer estat d'alarma, mostra que la tristesa arriba al 85%, el cansament al 82,9% i la irritabilitat, al 81,3%

Una dona rep la vacuna contra la covid en una imatge d'arxiu
Una dona rep la vacuna contra la covid en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Dos anys després de l'inici de la covid, el 85% dels espanyols continua patint l'impacte psicològic de l'esgotament i la fatiga pandèmica, la mateixa proporció que en 2021. Uns efectes que s'intensifiquen en les dones (89%) i els joves (94%).

Aquestes dades es recullen en una enquesta de l'Observatori de Tendències, impulsat per la distribuïdora farmacèutica Cofares. Aquest informe, difós quan es compleixen dos anys del primer estat d'alarma pel nou virus, se centra en els efectes en la salut mental.

Els resultats són similars als d'aquesta mateixa enquesta fa un any. La tristesa arriba 85% de la població, el cansament al 82,9% i la irritabilitat al 81,3%. Un 76,8% dels enquestats admet dificultats de concentració.

El 66,4% no creu que el coronavirus es convertisca en un virus endèmic fins que no passe més d'un any, la qual cosa aprofundeix la sensació d'esgotament El 33,6% opina que això ocorrerà a l'estiu o en els pròxims mesos.

Altres efectes han irromput en aquest segon any de la pandèmia amb major força, segons aquest estudi, com la indefensió, que sent el 77%, la dificultat per a dormir (72,2%) i la pèrdua d'apetit (44,8%).

El final de la pandèmia, lluny per als més joves

La Generació Z, entre 18 i 25 anys, és la que veu més lluny la fi de la pandèmia (71,2%). Per edats, les successives onades han afectat més psicològicament i en esgotament mental la Generació Z, amb el 94%, els Millennials (26-35 anys), amb un 89,6%, la Generació X (36-55 anys), amb un 82%, i els Boomers (més de 55 anys), amb un 77,7%.

Per regions, són Canàries (88%), Castella-la Manxa (76,7%), Aragó (76%) i Comunitat Valenciana (72%), les que més lluny veuen la conclusió de la covid.

També et pot interessar

stats