Acció Cultural i Famílies pel Valencià presenten una demanda contra la consulta de la llengua base
Les dos entitats argumenten que l’orde d’Educació “deixa el valencià en una situació d’inferioritat” respecte al castellà
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Famílies pel Valencià i pares i mares del barri de Russafa de València han formalitzat una demanda contra l'orde de la Conselleria d'Educació de convocatòria del procediment de consulta de la llengua base per a l’alumnat.
Amb este recurs pretenen "evitar que es vulneren els drets lingüístics de l'alumnat, en deixar el valencià en una situació d'inferioritat en relació amb el castellà dins del sistema educatiu", segons han declarat els promotors d’esta demanda.
Remarquen, a més, que este tràmit arriba en “un moment clau: l'inici del període de matriculació per a infantil, primària, secundària i batxillerat, després d'una consulta lingüística on el valencià va aconseguir el 50,5% de suport”.
Per a estos col·lectius, "a pesar que les famílies tenen dret a triar el valencià com a llengua base, la Conselleria no garanteix que esta elecció siga respectada en l'hora de conformar les línies educatives".
Denuncien que l'administració educativa "incompleix el deure de garantir el dret a l'ensenyament en valencià, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia", i posen èmfasi en el fet que "s'ha vulnerat el dret".
L’orde incompleix la posada en marxa de mecanismes efectius per a assegurar que l'alumnat estudie en la llengua triada
En la mateixa línia, consideren que l’orde "incompleix la posada en marxa de mecanismes efectius per a assegurar que l'alumnat estudie en la llengua triada per la seua família".
“La falta de sensibilitat de la Conselleria per la llengua pròpia ha forçat les famílies a prendre esta decisió”, justifiquen les entitats, que asseguren que continuaran treballant, "tant per la via judicial com per la mobilització social, per a revertir esta situació i es fa una crida a tota la societat a fer costat a esta causa per a garantir que les xiquetes i xiquets puguen viure i estudiar plenament en valencià".