Les 96 inversions que es poden votar al llarg de setembre en els pressupostos participatius de la Generalitat

Els projectes que han superat l'aval tenen un cost d'entre 15 milions i 15.000 euros i es distribueixen per tot el territori

Imatge de la campanya dels pressupostos participatius de la Generalitat
Imatge de la campanya dels pressupostos participatius de la Generalitat

Els primers pressupostos participatius impulsats per la Generalitat han entrat aquest dimarts en la recta final, la de votació. Fins al 30 de setembre la ciutadania pot decidir quins projectes, d'entre les 96 propostes finalistes que han superat l'avaluació econòmica i tècnica, seran els que finalment eixiran endavant i començaran a executar-se a partir de 2022. 

En total, el procediment participatiu que ha organitzat la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica destina 125 milions d'euros dels comptes públics de l'administració autonòmica per a invertir al llarg del territori i que es distribueixen atenent criteris de població, pobresa i despoblació.

El 70% de la inversió, 87,5 milions d'euros, es divideix en set àrees d'actuació comarcal: comarques centrals, comarques costaneres del nord, comarques de l'Horta, comarques de l'interior, comarques de l'interior del nord, comarques del sud i comarques del Xúquer-Túria. El 30% restant, 37,5 milions d'euros, es destinen a projectes que abasten tota la Comunitat Valenciana.  

Entre les 96 inversions que han arribat a l'última fase hi ha propostes de tot tipus, que van des dels 15 milions d'euros (la més cara, crear una xarxa sanitària per a apropar la medicina a les zones més despoblades del territori) als 15.000 euros (la més barata, obrir un museu dedicat a l'espardenya a Villores, els Ports). 

Gran part dels projectes estan relacionats amb infraestructures i obres públiques —per exemple, la rehabilitació de la xarxa de camins rurals o la creació de carrils per a vianants i ciclistes— així com la compra d'habitatges per a destinar-los a lloguer social i facilitar l'accés a la vivenda de la població més jove o vulnerable. També hi ha iniciatives per a regenerar el paisatge —com ara netejar les muntanyes o invertir a l'Alfubera de València—, rehabilitar el patrimoni cultural o d'altres vinculades amb la recuperació de la memòria històrica. 

Entre les propostes d'àmbit autonòmic a què la ciutadania pot donar suport està el projecte presentat per Aspanion de seguiment a llarg termini a supervivents de càncer infantil (500.000 euros). Una altra petició demana una biblioteca pública oberta 24 hores (500.000 euros), la creació d'una empresa pública d'energia (100.000 euros) o promoure tallers dirigits a alumnat de secundària per a la igualtat de gènere (30.000 euros). 

En l'àmbit comarcal, destaquen propostes com ara l'adquisició del convent de Jesús Pobre per a convertir-lo en un centre cultural comarcal (1,5 milions d'euros), la recuperació del poblat morisc de l'Atzubieta, a la Vall d'Alcalà, un llogaret que es troba en un estat de conservació crític (90.000 euros). Una altra iniciativa demana expropiar i rehabilitar la Colònia de Santa Eulàlia de Saix i Villena, l'espai on es roda l'Alqueria Blanca (200.000 euros), i altra reformar el Cine Ideal d'Alacant per a convertir-lo en la seu de la Filmoteca a la província (5 milions d'euros). 

Com votar

El llistat amb les 96 propostes es troba disponibles en el web GVA Participa i es pot consultar en el següent buscador.

Per a donar suport a un projecte és necessari registrar-se en GVA Participa i tindre un usuari verificat. Després, cal entrar en la pestanya dels pressupostos participatius. 

L'usuari tindrà dos escenaris de votació, autonòmic i comarcal, i disposarà en cadascun d'un límit de crèdit individual que s'ha de repartir entre aquelles iniciatives a què es vol donar el vot i que no cal esgotar. Es pot votar en una àrea comarcal concreta, tot i no estar-hi empadronat. 

Les votacions estaran obertes fins al 30 de setembre i al llarg d'octubre es coneixeran els resultats amb aquells projectes que han rebut més suport de la ciutadania. 

També et pot interessar

stats