Més de 600 projectes dels pressupostos participatius demanen suport ciutadà
Les propostes, que posteriorment han de ser avaluades i votades, poden rebre l’aval dels valencians i valencianes fins al 27 de juny
La Conselleria de Participació ja ha seleccionat les 668 iniciatives que passen a la fase de suport dels pressupostos participatius. Aquests projectes han superat el sedàs de les 875 propostes presentades que es va realitzar entre el 31 de maig i el 8 de juny, i ja es troben disponibles en el web GVA Participa.
D'aquesta manera, els valencians i valencianes ja poden donar el seu aval a un màxim de 10 propostes fins al 27 de juny. Per a fer-ho cal crear un compte a GVA Participa i estar empadronat a la Comunitat Valenciana. La ciutadania valenciana que viu a l'estranger també hi podrà votar. A hores d'ara vora 28.000 persones s'han registrat.
Els suports requerits per a passar a la següent fase, la d'avaluació de propostes, varien segons l'emplaçament geogràfic. Per tant, les propostes de les comarques de l'Horta i de les comarques del sud requereixen 200 avals, les comarques centrals 150, les comarques del Xúquer-Túria i les comarques costaneres del nord 100, i les comarques de l'interior i de l'interior nord 50. Les propostes d'àmbit autonòmic necessiten 300 avals.
Una vegada finalitzada la fase de propostes al setembre, es publicaran els costos, es farà la votació dels projectes i el 28 d'octubre es publicaran les propostes que finalment s'inclouran en els comptes de la Generalitat de 2022.
Els pressupostos participatius compten amb 125 milions d'euros que es distribueixen atenent criteris de població, pobresa i despoblació. 87,5 milions d'euros, el que suposa el 70% dels recursos totals, es distribueixen en àrees comarcals, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d'àmbit autonòmic.
Alguns projectes han sigut avalats en un temps rècord
Tot i que el procés de suport roman obert fins al 27 de juny, ja hi ha projectes que han aconseguit superar els vots necessaris per a passar a la següent fase en qüestió d'hores.
A les comarques costaneres del nord, el projecte de l'AMPA Col·legi Educació Especial Castell Vell per a la transformació del seu pati en un espai accessible i sensorial ja ha arribat als 101 avals.
En el cas de les comarques de l'Horta, els projectes que tenen més vots són l'ampliació de la línia 4 del tramvia fins al Parc Tecnològic de Paterna i la proposta de condicionament de camins d'ús compartit per a bicis i vianantd; un entre les Moles de Paterna i el parc natural del Túria i l'altre entre Alcàsser i Silla, que ja han superat els 200.
Pel que fa a les comarques d'interior, el projecte que ja ha superat els 50 suports requerits és la rehabilitació de la casa abadia de Castielfabib per a convertir-la en un centre de dinamització cultural per a tot el Racó d'Ademús. De la mateixa manera, l'Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist, a les comarques de l'interior del nord, també compta amb més de 50 avals perquè es rehabilite l'espai arquitectònic.
També a les comarques centrals compten ja amb dues iniciatives que han aconseguit superar els 150 suports Per una banda, la sol·licitud de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta per a la recuperació del poblat morisc de l'Atzuvieta, a la Vall d'Alcalà, un llogaret que es troba en un estat de conservació crític. I per l'altra, l'adquisició del convent de Jesús Pobre per a convertir-lo en un centre cultural comarcal.
A les comarques del sud ja són més de sis els projectes que superen els 200 suports actualment. El primer és la reforma del Cine Ideal d'Alacant per a convertir-lo en la seu de la Filmoteca a la província, el segon la recuperació del Taller dels Canets de Beneixama com a centre de formació i, per altra banda, hi ha quatre propostes dels patis de les escoles d'Elx per a la instal·lació d'estructures psicomotrius, la transformació com a espais coeducatius i inclusius, la introducció de més elements naturals i la col·locació de pèrgoles i zones d'ombra. També destaquen iniciatives com l'expropiació i la rehabilitació de la Colònia de Santa Eulàlia (Saix i Villena), l'espai on es roda l'Alqueria Blanca, o l'extensió del TRAM entre Alacant i Crevillent, i Santa Pola i Elda, passant per Elx.
Per últim, a les comarques del Xúquer-Túria la petició d'un servei públic d'autobús entre Bétera i Olocau per a facilitar la mobilitat dels estudiants i persones treballadores ha superat també els 100 suports requerits.
Una amalgama de propostes competeixen pels avals restants
Alguns dels àmbits on s'inclouen més propostes són la promoció de la cultura i de llocs destinats a la joventut, l'ampliació del transport públic o la restauració de llocs emblemàtics. No obstant això, també hi ha espai per a iniciatives alternatives. És el cas del projecte de l'Associació de Palmerers d'Elx, que demanen que se certifique la seguretat del sogón, nom amb el qual s'anomena la corda que utilitzen per a arribar fins a les palmeres, per a la seua posterior homologació.
El turisme també està present a les propostes presentades. L'Associació Tren Alcoi-Gandia proposa la posada en marxa d'un tren turístic de 10 polzades que recórrega la via verda del riu Serpis. I, a l'Albufera de València, es vol crear l'Agret Festival, un espai de música, gastronomia i tallers.
Per altra part, l'optimització de la tecnologia en els recursos existents pren força entre els possibles projectes, és el cas de la petició per a millorar la informació en temps real dels horaris als metros i tramvies de la FGV.
Una de les propostes, presentada per la Coordinadora Valenciana d'ONGD, sol·licita que la Generalitat assigne el 0,7% dels pressupostos participatius autonòmics a la cooperació internacional per al desenvolupament.
I un segon canal televisiu d'À Punt també ha sigut proposat, per a dedicar més espai en la programació a continguts infantil i juvenils. Així mateix, aquest també tindria programes esportius, musicals i divulgatius.