Els 90 municipis en risc davant l'ampliació del toc de queda

La incidència de coronavirus està disparada sobretot en punts turístics de la Marina Alta, el Baix Maestrat i la Plana Alta com ara Calp, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Peníscola o Orpesa

Torrenostra, Torreblanca
Platja de Torrenostra a Torreblanca / Manuel Pedra

L'ascens vertiginós dels contagis en les últimes setmanes ha catapultat la incidència de Covid-19 a nivells que no s'havien vist des de febrer en molts municipis valencians, especialment els més poblats. La xifra dels que estan en risc extrem per coronavirus segons els paràmetres marcats en el semàfor del Ministeri de Sanitat –és a dir, amb més de 250 casos per cada 100.000 habitants– creix amb cada actualització de dades i ara per ara, dels 155 que tenen una població censada superior a 5.000 persones, n'hi ha 122 en aquest escenari epidemiològic, el màxim possible dels quatre nivells d'alerta pel que fa a la transmissió. D'aquests, 32 tenen toc de queda nocturn. 

Davant l'escalada de la corba epidèmica, la Generalitat ja ha demanat formalment al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana l'autorització per a prorrogar i ampliar la llista de municipis on la mobilitat quedarà restringida entre la una i les sis de la matinada, segons ha pogut saber À Punt Notícies. Cap de les 32 localitats on aquesta mesura està vigent des de fa ara deu dies abandona la zona roja del semàfor de risc –Sant Vicent del Raspeig, amb 382 casos per cada 100.000 habitants, és la que presenta una incidència acumulada més baixa–, i només Benicàssim millora lleugerament (844), tot i que encara supera de llarg el llindar de 250 en què es fixa el risc extrem. 

Però, a banda d'aquests, hi ha 90 municipis més que són candidats a entrar en la llista del toc de queda en els pròxims dies perquè compleixen dos dels almenys cinc requisits que valora el Consell per a decidir on s'implanta: incidència acumulada superior a 250 i tindre més de 5.000 habitants. Altres criteris que es tenen en compte, sobre els quals Sanitat no fa públiques les dades, són el percentatge de positivitat de les PCR, el nombre de brots detectats, la traçabilitat del virus i la pressió sobre els serveis assistencials. 

Pic de contagis a Calp

Les poblacions amb pitjor situació epidemiològica i on la mobilitat nocturna podria tindre les hores comptades, segons els últims indicadors d'incidència acumulada arreplegats per la Conselleria de Sanitat, es concentren fonamentalment en el litoral valencià. Són zones turístiques de platja, sobretot ubicades en comarques com ara la Plana Alta i el Baix Maestrat, al nord, i la Marina, al sud, que a l'estiu multipliquen la població habitual i han vist com l'augment de la mobilitat i l'afluència de visitants ha disparat la corba de contagis.

A Calp (Marina Alta) la pandèmia està fora de control: els 318 positius registrats en els últims catorze dies han llançat la incidència a 1.363 casos per cada 100.000 habitants, màxim històric. Mai en l'any i mig que portem de crisi sanitària s'havia arribat a aquest nivell de contagis entre la població, ni tan sols en el pitjor de la tercera onada, la que va esclatar al gener després de les festes de Nadal (el pic va ser de 1.241). 

Rocafort (971), Gata de Gorgos (961), Torreblanca (950), Alcalà de Xivert (918), Peníscola (794), Alfafar (738), Orpesa (728), Xiva (720) i Godella (685) completen el rànquing dels deu municipis de més de 5.000 habitants amb registres més alts d'infeccions. 

Altres municipis costaners on la Generalitat podria endurir les restriccions són Teulada (638), Tavernes de la Valldigna (638) o Vinaròs (621). Les dues capitals de província que per ara no tenen toc de queda, Castelló de la Plana i Alacant, també han empitjorat en els últims dies i superen de llarg el llindar de risc extrem, amb 492 i 394 casos per cada 100.000 habitants, respectivament.

Tot i que en menor mesura que a la costa, el creixement exponencial de contagis es reprodueix també en zones d'interior: a la Ribera Alta, per exemple, hi ha fins a onze municipis de més de 5.000 habitants que actualment estan en risc extrem i no tenen, de moment, toc de queda. Destaquen, entre d'altres, Alginet (615 d'IA), Torís (565 d'IA) i Carlet (476 d'IA).

La decisió final es coneixerà aquest dijous després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la prevenció i actuació davant la Covid-19 on, a banda de la més que probable pròrroga i ampliació del toc de queda, hi haurà sobre la taula altres mesures sanitàries. Per exemple, la limitació d'aforaments en l'interior dels locals o del nombre de persones en reunions.

També et pot interessar

stats