Els 73% dels països posen entrebancs a la premsa lliure

A Espanya, Reporters sense Fronteres lamenta les rodes de premsa sense preguntes convocades pel govern de Sánchez 

Periodistes i fotògrafs treballant mentre cobrien una marxa a Paris al novembre
Periodistes i fotògrafs treballant mentre cobrien una marxa a París al novembre

La llibertat de premsa està “totalment o parcialment bloquejada” en el 73% dels 180 països que ha analitzat l’organització Reporters sense Fronteres. En 73 estats la informació lliure “troba greus impediments”, mentre que troba “obstacles” en altres 59. Només en 48 països del món el periodisme està en una “bona” situació o en una situació “relativament bona”.  

En l’elaboració d’aquest rànquing anual, Reporters sense Fronteres ha tingut en compte les restriccions d’accés i els impediments perquè els mitjans de comunicació puguen cobrir l’actualitat. L’entitat que vetla per la llibertat de premsa ha percebut un “una palpable deterioració” d’aquest aspecte, segons ha afirmat durant la presentació de l’informe de 2021. 

“Tancament d’accessos” a les fonts

En aquest sentit, ha assenyalat que “per causa o amb el pretext” de la crisi sanitària, els periodistes s'enfronten a un “tancament d'accessos” tant en el cas de les cobertures sobre el terreny com a les fonts d'informació. L'informe mostra també una creixent dificultat perquè els periodistes investiguen i divulguen temes delicats, sobretot a Àsia i l'Orient Mitjà, encara que també a Europa.

Així mateix, des de Reporters sense Fronteres destaquen que el baròmetre Edelman Trust 2021 revela una preocupant desconfiança de la ciutadania cap als periodistes. De fet, el 59% de les persones enquestades en 28 països creuen que els periodistes estan tractant d'enganyar deliberadament el públic en difondre informació falsa. No obstant això, el rigor i el pluralisme periodístic permeten contrarestar la desinformació i les “infodèmies”, és a dir, les manipulacions i els rumors.

Per cinqué any consecutiu, Noruega és el país del món on més es respecta la llibertat de premsa, encara que Reporters sense Fronteres assegura que els mitjans d’aquest país nòrdic han trobat una falta d'accés a la informació pública sobre la pandèmia.

En el cas d’Espanya, aquesta organització que vetla per la llibertat de premsa afirma que la pandèmia ha posat fi “a tres anys de considerable violència física contra periodistes per part de la policia, però també de manifestants”, sobretot en el marc del conflicte a Catalunya i per l'auge de l'extrema dreta, en concret de Vox. 

Clima de “polarització” a Espanya

Segons asseguren Reporters sense Fronteres, el clima de polarització que persisteix, i que fins i tot s'intensifica en la vida política i en el posicionament dels mitjans de comunicació des de l'arribada al poder de la coalició del PSOE i Unides Podem, “està erosionant la confiança de la societat en els periodistes i reforça el discurs d'odi contra la premsa”. 

L’entitat opina que “Vox insisteix en la seua estratègia d'estigmatitzar als periodistes enemics” i, a més, “endureix les seues maniobres d'assetjament en internet i d'intimidació” i prohibeix als periodistes cobrir els seus esdeveniments.

En l'últim any, els periodistes espanyols han criticat la falta de transparència de Pedro Sánchez i el seu govern, així com l'hostilitat d'Unides Podem i el seu líder, Pablo Iglesias, contra determinats mitjans i reporters. Així mateix, la professió es va mostrar “especialment preocupada” per les rodes de premsa sense preguntes i per les traves imposades als periodistes que cobrien l'arribada de migrants a sòl espanyol.

També et pot interessar

stats