Més de 200 persones protesten a la delegació del govern per la infiltració d'un policia en grups socials de Benimaclet

El moviment popular i antifeixista del barri de València denuncia que s’han utilitzat mecanismes que sobrepassen els límits legals

200 persones es manifesten davant la delegació del govern contra la infiltració d’un policia nacional en entitats veïnals / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de febrer 2023 - 20:21 Actualitzat: 16 de febrer 2023 - 21:22

Més de 200 persones pertanyents a col·lectius socials del barri de Benimaclet, acompanyats per associacions i plataformes cíviques, s'han manifestat aquest dijous de vesprada contra “l'espionatge sense escrúpols” davant de la delegació del govern a València. Els manifestants rebutgen de ple la infiltració d'un policia nacional en les diferents entitats veïnals del barri. Va participar en mobilitzacions com les del raper Pablo Hasél, que van acabar amb forts aldarulls al centre de la ciutat.

La protesta ha estat acompanyada de pancartes contra l'espionatge "sense escrúpols" o contra l'opressió de l'Estat, entre altres. Alguns concentrats també portaven cartells amb crítiques als fets denunciats. Els manifestants també han llançat crits de "Marlaska dimissió" i han llançat diferents proclames com "La policia tortura i assassina" o "La repressió no ens aturarà". 

A més, representants de les associacions socials i veïnals han llegit un manifest en el qual han mostrat la seua repulsa davant de "qualsevol forma de repressió". "Aquests actes contra la nostra comunitat sobrepassen els límits legals i legítims propis d'un estat que es considera democràtic", han denunciat.

La informació sobre aquesta possible infiltració va esclatar arran de la publicació d’una informació en el diari La Directa de dilluns passat, segons la qual un agent del cos de la Policia Nacional s'havia introduït el 2020 amb una identitat falsa en el moviment popular i antifeixista de Benimaclet i, fins i tot, havia arribat a ser una figura ben visible en diversos actes i manifestacions.

Els col·lectius espiats denuncien la vulneració dels drets fonamentals, ja que, diuen, s’han utilitzat mecanismes que sobrepassen els límits legals. Així mateix, exigeixen responsabilitats polítiques no només al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sinó també al govern de coalició que formen el PSOE i Unides Podem.

El portaveu de Cuidem Benimaclet, Carlos Marco, també ha deixat clar que el moviment veïnal ha posat el cas en mans d'advocats per a estudiar la possibilitat d'emprendre accions legals.

La protesta ha tingut la presència de membres de Podem i Compromís, dels representants de l'assemblea veïnal Cuidem Benimaclet i del Centre Social Okupat Anarquista (CSOA), entre altres associacions. 

"Perquè, com a Ministeri o com a Policia, si tens un infiltrat en un moviment, ha d'existir una justificació molt gran", ha destacat Marco, que només concep aquesta estratègia en "casos com els de terrorisme". Per això –ha dit–, li preguntaria al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, si veu el moviment veïnal "tan perillós" per a utilitzar aquestes tàctiques. "Per a saber que estem en contra del PAI de Benimaclet no fa falta un infiltrat, ni per a saber que no fem costat a les grans companyies com Metrovacesa", ha afegit el portaveu de l'associació, que ha recalcat que totes les seues posicions i activitats són "absolutament obertes". 

"El que tenim clar és que continuarem treballant com ho estàvem fent", ha destacat, i ha conclòs que "si el moviment li ha obert les portes de sa casa a un policia infiltrat, ho continuarà fent per a tots", ja que, d'una altra forma, "l'espionatge d'estat estaria guanyant la batalla".

També et pot interessar

stats