Més de 150 voluntaris custodien cinc nius amb 300 ous de tortuga al Saler

El conegut com a Campament Tortuga vigilarà 24 hores al dia durant aproximadament un mes i mig a l'espera que eclosionen

Tortuga al Saler
Tortuga al Saler / 'À Punt NTC'

Més de 150 persones cuiden des d'ahir dimarts de manera voluntària cinc nius de tortuga marina al Saler, a la platja valenciana de la Punta. Els nius estaran custodiats les 24 hores del dia durant un mes i mig, a l'espera de l'eclosió dels més de 300 ous. Es tracta del voluntariat de custòdia de tortuga marina en la Comunitat Valenciana que organitza de manera anual l’ONG Xaloc, en col·laboració amb Fundació Biodiversitat, el Ministeri de Transició Ecològica, la Conselleria de Medi Ambient i Paradores.

Amb l'objectiu d'assegurar la protecció i supervivència dels nius, cinc d’ells han sigut traslladats a la platja de la Punta, una zona protegida del parc natural de l'Albufera, perquè s'incuben de manera natural. En tots els casos, s'ha traslladat una part dels ous de cada niu a les incubadores de l'ARCA de la Mar (situada a l’Oceanogràfic de València) com a reserva en cas d'esdeveniments adversos a les platges.

El Parador del Saler serà l’encarregat d’acollir els voluntaris. Els serveis de neteja i la Policia Local de Dénia també participen en la gestió i protecció dels nius.

Al de la platja de la Punta el seguiran més avant el de Dénia (Marina Alta) i Elx (Baix Vinalopó). En aquest campament es duran a terme, a més, labors de sensibilització, conscienciació, retirada de plàstics i residus de la costa i protecció dunar.

Estiu de rècords

Durant aquest estiu s'han localitzat i protegit un total de huit nius de tortuga comuna o babaua en la Comunitat Valenciana, fet que supera el registre històric d'una sola posta per temporada. Això representa “una fita sense precedents”, tant des del punt de vista històric com científic, perquè aquesta espècie fa escassos anys que niua en les nostres costes.

El primer niu es va descobrir a Dénia durant la matinada del 17 de juny, seguit d'altres a la mateixa localitat durant la nit del 22 de juny i la matinada del 9 de juliol. També se'n van registrar a Gandia (Safor), la nit del 19 de juny, i a Elx, durant la matinada del 26 de juny. El 14 de juliol, una tortuga marina va pondre a la platja del Saler.

Així mateix, en la resta del Mediterrani també s'està experimentant una temporada excepcional de postes, amb huit nius a Catalunya, cinc a Balears, un a la Regió de Múrcia i un altre a Andalusia. D'aquesta manera, enguany s'han produït un total de 22 episodis a Espanya, encara que no es descarta que se n'haja pogut produir algun més que no s'haja detectat.

El protocol d’alertar al 112, un èxit

En tots els nius de la costa valenciana, el protocol d'alertar el 112 en cas d'albirar una tortuga eixint de la mar ha funcionat de manera excel·lent, i s'ha activat immediatament la xarxa d'encallaments. En tots els casos, van acudir experts de la Universitat de València, l’Oceanogràfic, la Universitat Politècnica de València i la Generalitat Valenciana.

En cas de trobar la femella, se li col·loca un emissor via satèl·lit per a rastrejar la posició i detectar futures implantacions. Un exemple d'això és la tortuga anomenada Diana, que ha eixit dues vegades a les platges de Dénia.

També et pot interessar

stats