Per què estan arribant tantes tortugues a pondre a les costes valencianes?

L’augment de la temperatura del Mediterrani podria estar darrere d’aquest fenomen extraordinari

La tortuga que ha fet la posta a Elx / Oceanogràfic

Una tortuga va fer aquest dilluns una nova posta en una platja de la Comunitat Valenciana. És la quarta en només una setmana, més dos intents frustrats. Aquesta vegada ha sigut als Arenals del Sol, a Elx. Un fenomen extraordinari a les nostres costes que els experts atribueixen al canvi climàtic, ja que les tortugues fugen de les costes del Mediterrani oriental, on la temperatura de l'arena on incuben els ous cada vegada és més elevada.

Al lloc on han albirat l’exemplar acudeixen els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic, que fan una anàlisi per comprovar l'estat reproductiu.

La tortuga va triar la platja dels Arenals del Sol per a fresar abans de tornar a la mar. Han agafat els 78 ous, 13 dels quals els han dut a les incubadores de l'Oceanogràfic. La resta esperen en un lloc protegit del Saler. La imatge s'ha repetit a Gandia, i per partida doble en platges de Dénia. El canvi climàtic estaria darrere d'aquest nou hàbit reproductor. “Aquest any és increïble. Creiem que busquen platges més conformes amb el que necessiten”, afirma la veterinària de l’Oceanogràfic Mariana Sau.

La calor determina el sexe. Per aquest motiu a Grècia i Turquia l'augment de la temperatura dels arenals fa que nasquen només femelles. Això obliga a pondre en zones del Mediterrani occidental, més fresques, perquè s'equilibre el nombre de nous mascles.

La Fundació Oceanogràfic espera un estiu amb multitud de postes. I no vol que es repetisca l'intent frustrat en aquesta platja de Torrevella, on la curiositat va atemorir la tortuga gestant.

Els experts ens recorden que no s’ha de gravar amb flaix, se les ha de deixar en pau i no xafar el seu recorregut a l’arena, a més de telefonar al 112.

També et pot interessar

stats