"Alerta tortuga", la campanya que ens ensenya com actuar si ens trobem una tortuga marina

Les tortugues marines nidifiquen al litoral valencià de maig a agost, i detectar els nius abans que puguen ser danyats és essencial per a la seua supervivència

Grafisme de la campanya d'"Alerta tortuga"
Grafisme de la campanya d'"Alerta tortuga" / Ajuntament de València

En els últims anys, des de maig a agost, les tortugues marines visiten el litoral valencià per a nidificar. Per això, Xaloc, una associació sense ànim de lucre especialitzada en aquesta espècie, conjuntament amb altres associacions i entitats, com l'Ajuntament de València i la Universitat de València, comparteixen una campanya per a sensibilitzar la població, protegir l’espècie i evitar que els nius puguen resultar danyats.

Des de l’associació asseguren que detectar els nius abans que puguen patir danys és essencial per a la supervivència de les tortugues, de manera que els ous puguen ser protegits fins al moment de l’eclosió.

La detecció precoç del niu és d'extrema necessitat, perquè les màquines de neteja, quan treballen de matí, a més de recollir residus, regiren la primera capa d'arena, acció que pot deteriorar el niu. A més, les persones que gaudeixen de la platja durant aquestes dates poden xafar i destrossar el niu de la tortuga.

El primer que s’ha de fer en cas de veure una tortuga marina a la platja és telefonar a l’1-1-2, el telèfon d’emergències. D’aquesta manera, es posa en marxa el dispositiu de nidificació perquè hi acudisquen els especialistes.

També comparteixen una sèrie de recomanacions per a no molestar les tortugues i assegurar-ne la supervivència: no tocar-les, evitar que la gent se'ls acoste, no xafar el rastre que deixe i intentar que ningú ho faça, evitar ser vistos i posar-se davant del seu camp visual, traure'ls fotos amb flaix i no enlluernar-les.

També et pot interessar

stats