Una altra tortuga marina arriba a la costa valenciana per a pondre

En aquest cas, el rèptil ha triat la platja de la Devesa del Saler de València

La tortuga que ha arribat aquest dijous a la Devesa del Saler / Ana Lloret

Una nova tortuga marina ha triat una platja valenciana per a fer la posta. En aquest cas, el rèptil ha anat a parar a platja de la Devesa del Saler. És un fet extraordinari, encara que no tant, ja que no es tracta de la primera tortuga que pon en alguna platja valenciana.

En les últimes setmanes, s'ha batut un vertader rècord de postes de tortuga al Mediterrani occidental. A la costa valenciana, el fenomen no deixa de repetir-se: a Gandia (Safor), a Dénia (Marina Alta), a Elx (Baix Vinalopó) o a Torrevella (Baix Segura), tot i que, en aquest cas, va ser un intent frustrat, ja que la tortuga es va atemorir per la presència de banyistes curiosos i va tornar a la mar.

I dijous al capvespre, aquesta nova tortuga arribava a la platja del Saler per a la posta. En veure l'animal, els banyistes avisaren el 112 i el primer que hi va acudir va ser Jesús Tomás, investigador de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, que analitza aquests episodis.

La causa seria el canvi climàtic

Els experts atribueixen aquest fenomen a l'escalfament global, ja que les tortugues fugen de les costes del Mediterrani oriental, on la temperatura de l'arena on incuben els ous cada vegada és més elevada.

I és que la calor determina el sexe. Per aquest motiu a Grècia i Turquia l'augment de la temperatura dels arenals fa que nasquen només femelles. Això obliga les tortugues gestants a pondre en zones del Mediterrani occidental, més fresques, perquè s'equilibre el nombre de nous mascles.

Què fer si veiem una tortuga ponent a la platja

El primer que s’ha de fer en cas de veure una tortuga marina a la platja és telefonar al 112, el telèfon d’emergències. D’aquesta manera, es posa en marxa el dispositiu de nidificació perquè hi acudisquen els especialistes.

Els experts recomanen no molestar mai les tortugues i assegurar-ne la supervivència: no tocar-les, evitar que la gent s'hi acoste, no xafar el rastre que deixen i intentar que ningú ho faça, evitar ser vistos i posar-se davant del seu camp visual, no traure'ls fotos amb flaix i no enlluernar-les.

També et pot interessar

stats