Yolanda Díaz farà costat a Unides Podem - Esquerra Unida per a intentar salvar el Botànic

La líder de Sumar acaba amb les especulacions i treballarà per a assegurar que la candidatura d'Héctor Illueca supere el llindar del 5%

Héctor Illueca i Yolanda Díaz, junts en un acte el passat novembre
Héctor Illueca i Yolanda Díaz, junts en un acte al novembre / Europa Press

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, farà campanya a favor d'Unides Podem - Esquerra Unida a la Comunitat Valenciana, la candidatura encapçalada per Héctor Illueca. A pesar de les discrepàncies que ha mantingut amb la direcció nacional de la formació morada i de la sintonia mostrada en públic amb Compromís, que sí que dona suport al projecte que lidera la gallega, s'imposa en l'agenda un objectiu prioritari i comú en les forces d'esquerra: assegurar que Unides Podem estiga en les Corts en la pròxima legislatura. Segons apunten les enquestes, la presència de la coalició pactada entre Illueca i Rosa Pérez Garijo en el parlament autonòmic és pràcticament indispensable per a superar el bloc de dretes i poder reeditar un tercer Botànic en la Generalitat. I per a això, cal que superen la barrera electoral del 5% dels vots.

Yolanda Díaz farà pública aquest divendres l'agenda que seguirà en la campanya electoral, que comença el 12 de maig. Fonts del seu entorn han confirmat que estarà en terres valencianes fent costat a la candidatura d'Illueca. En concret, prepara un acte electoral amb el presidenciable morat a Alacant, i un altre obert a la societat civil a la ciutat de València per a l'última setmana de campanya.

Ella mateixa ha explicat en el programa Al rojo vivo de La Sexta que, si bé Sumar no concorre a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, "ajudarà tots els llocs que siga possible per a garantir governs progressistes". Per exemple, el del Botànic a la Comunitat Valenciana, que presideix el socialista Ximo Puig i comparteixen el PSPV, Compromís i Unides Podem.

La també ministra de Treball s'implicarà en la campanya amb "multitud d'actes públics", quasi el mateix nombre que el president espanyol, el socialista Pedro Sánchez, o fins i tot més, han apuntat les mateixes fonts. L'objectiu, que "cap govern progressista caiga", ha insistit Díaz. Així, estarà també a Madrid, un altre dels territoris en què la divisió de l'esquerra ha generat polèmica. No obstant això, en aquest cas no ha concretat si farà campanya per Unides Podem o Més Madrid, la candidatura que encapçala Mónica García.

La decisió de per qui es decantaria Díaz en la campanya valenciana, si Compromís o UP-EU, ha sigut una incògnita fins ara. La vicepresidenta i ministra sempre havia evitat mullar-se i deixava enlaire l'assumpte, tot i que la sintonia amb la coalició valencianista és evident. En la posada de llarg de Sumar, en un acte al poliesportiu Antonio Magariños de Madrid el 2 d'abril, Díaz va arribar a donar suport explícit a l'actual alcalde de València i candidat a l'Ajuntament, Joan Ribó, i al diputat nacional i candidat a la Generalitat, Joan Baldoví. Un gest de complicitat que no va caure gens bé en Unides Podem.

A pesar d'això, la cúpula de Podem a la Comunitat Valenciana evitava furgar en la ferida i donava per fet que la líder de Sumar faria costat a Illueca i les candidatures municipals morades. La mateixa Pilar Lima, coordinadora autonòmica i candidata d'UP-EU a l'Ajuntament de València, es mostrava convençuda que tindrien el suport de Díaz en la campanya electoral: "És obvi, un altre escenari no s'entendria", va respondre quan li preguntaren per l'assumpte en l'informatiu radiofònic de Les notícies del matí. Perquè, al cap i a la fi, la també ministra és "la vicepresidenta d'Unides Podem" en l'executiu estatal, remarcava Lima.

A falta de confirmar l'agenda definitiva, sembla que Yolanda Díaz no estarà en els actes electorals de Compromís. Almenys, pel que fa a la campanya de les autonòmiques. Baldoví no ha tardat a llevar ferro a l'absència de la gallega: "No és valenciana", ha remarcat en la presentació de la campanya. I ha insistit que se centraran en actes de proximitat i oberts, amb l'objectiu de liderar un Botànic III.

També et pot interessar

stats