La irrupció de Sumar afona Podem en el CIS, però impulsa les esquerres

En el sondeig guanya el PSOE, amb un 30,4%, encara que cau 2,3 punts, i el PP és segon, amb un 26,1% enfront del 28% de març. Podem perd la meitat (6,7%) i Vox, puja un punt i manté el tercer lloc (11,1%)

Yolanda Díaz en la presentació de Sumar
Yolanda Díaz, en la presentació de Sumar / Arxiu

La irrupció de Sumar, la plataforma de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, castiga durament les expectatives electorals de Podem, que perd quasi la meitat dels suports, segons l'últim baròmetre del CIS, que, no obstant això, impulsa les opcions del conjunt de l'esquerra.

El sondeig, elaborat entre el 31 de març i el 5 d'abril, coincidint amb la presentació de la candidatura de Yolanda Díaz per a les generals, dona guanyador al PSOE, amb un 30,4% en estimació de vot, encara que cau 2,3 punts, i manté en el segon lloc el PP, amb un 26,1% enfront del 28% del mes anterior.

Estimació de vot corresponent al CIS d'abril de 2023
Estimació de vot corresponent al CIS d'abril de 2023 / À Punt NTC

Sumar apareix per primera vegada en el baròmetre, amb un 10,6% dels suports, molt per davant d'Unides Podem, que cau del 10% de març al 6,7% d'abril, en tant que Vox, puja un punt en un mes i manté el tercer lloc amb l'11,1%.

Són dades publicades pel Centre d'Investigacions Sociològiques, que correspon al baròmetre d'opinió corresponent al mes d'abril.

Aquest és el primer sondeig realitzat després de la fracassada moció de censura de Ramón Tamames i de la presentació de la plataforma Sumar i la candidatura electoral de la vicepresidenta Yolanda Díaz.

També és la primera enquesta després de l'acusació de "manipulació" que va llançar Podem contra el president de l'institut demoscòpic, José Félix Tezanos, pels resultats del sondeig del març.

Creix la inquietud per l'atur

La crisi econòmica es manté com el primer problema d'Espanya en el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes d'abril.

Una enquesta que reflecteix un augment de la inquietud per l'atur i també per la qualitat d'ocupació que, per primera vegada, es col·loca com a cinquena preocupació nacional.

En concret, la crisi econòmica apareix citada en el 43,5% dels qüestionaris, seguida de l'atur, que s'anota una pujada de cinc punts respecte al mes anterior i arriba al 33,8%.

En tercera posició, amb un punt menys que al març, figuren els problemes polítics (22%), com a quart problema repeteix la sanitat (16%) i en cinquena posició irrompen els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació amb un 14,2% enfront del 9,8% del mes anterior.

També et pot interessar

stats