Març tanca amb 3.089 aturats menys i l'ocupació en màxims

La xifra de persones sense faena a la Comunitat Valenciana se situa en nivells de 2008 en el tercer mes de l'any després de firmar 123.439 contractes nous 

Diverses persones esperen per a entrar en una oficina de Labora (antic Servef) a València
Diverses persones esperen per a entrar en una oficina de Labora (antic Servef) a València / Europa Press

El mercat laboral tanca març i el tercer trimestre amb bones perspectives a tot el país. A la Comunitat Valenciana, l'atur ha caigut per segon mes consecutiu amb 3.089 persones menys sense faena, segons les dades que han fet públiques aquest dimarts el Ministeri de Treball i la Conselleria d'Economia. En el tercer mes de 2023, la xifra de desocupats al territori se situa en 340.298, el que suposa una davallada del 0,9% respecte de febrer.

En termes relatius, el descens valencià se situa lluny del registrat al conjunt de l'Estat —que arriba al -1,67%— i també a la majoria de comunitats autònomes, però dibuixa en tot cas una tendència progressiva d'activació de l'ocupació. La Secretaria Autonòmica d'Ocupació, de fet, destaca que és la menor quantitat d'aturats registrada en un mes de març des de 2008, cosa que evidencia que el treball recobra nivells previs a la crisi econòmica que va esclatar aleshores. En termes interanuals, la davallada de l'atur és del 5,6%: hi ha ara 20.193 persones menys en les llistes de Labora de les registrades en el mateix mes però de 2022. 

Paral·lelament, les xifres d'afiliació a la Seguretat Social a la Comunitat Valenciana també deixen sensacions positives després de sumar una mitjana de 19.224 cotitzants al sistema, un 0,94% més que el mes anterior. Es replica, però amb menys intensitat, la tendència registrada a Espanya, on es crearen més de 206.000 llocs de treball en l'últim mes i l'ocupació se situa en nivells de rècord: 20.376.552 cotitzants de mitjana en el sistema. D'aquests, 2.068.538 són treballadors valencians, segons les dades facilitades pel Ministeri d'Inclusió. En comparació amb el març de fa un any, la Seguretat Social ha guanyat 56.066 afiliacions en el territori, un 2,79%. Pel que fa a la contractació, aquest mes s'han registrat 123.439 nous contractes a la Comunitat Valenciana i més de la meitat (66.920) van ser indefinits.

A Espanya, l'atur registrat al març baixa en 48.755 persones, un -1,67%, fins a 2,86 milions de desocupats. És la davallada percentual més gran per a aquest mes des de 2002, i la xifra més baixa de parats per a març des de 2008, segons destaca el Ministeri dirigit per Yolanda Díaz. La taxa cau de manera generalitzada en quasi totes les autonomies tret de Madrid, que guanya 1.013 persones desocupades. En termes absoluts Andalusia (-15.284), Canàries (-5.775) i Castella i Lleó (-4.446) lideren el descens. El Ministeri de Treball destaca que el comportament de l'atur al març, quan comencen a activar-se contractacions de cara a la Setmana Santa i els mesos més forts de la temporada turística, és "especialment positiu" en un context econòmic d'incertesa.

L'empremta de la Setmana Santa i les Falles

Com passa en tot el país, l'efecte de les contractacions de Setmana Santa també esguita terres valencianes aquest març, un mes en què tradicionalment l'ocupació s'accelera perquè moltes empreses amplien les plantilles per a cobrir la demanda turística d'aquest període festiu. I a la Comunitat Valenciana l'impacte és més gran encara, pel pic de feina que suposen les Falles. De fet, el sector serveis és el que més ha impulsat el mercat de treball, amb una retallada de 3.610 persones desocupades en comparació amb febrer (-1,49 %). En termes relatius, l'agricultura registra una davallada de punt i mig en l'atur. La taxa es retalla igualment en construcció (-0,23%) i en la indústria (-0,15%). Per contra, la xifra de persones sense faena creix entre el col·lectiu sense ocupació anterior.

Sobre el mapa, la desocupació cau en les tres províncies i en la majoria de les comarques, però ho fa amb més força a Alacant (-1,29%), que pràcticament dobla en percentatge a Castelló (-0,73%) i a València (-0,60%). L'Alt Maestrat i els Ports encapçalen la davallada de la taxa en l'àmbit comarcal (-5,50% i -4,88%, respectivament). Per contra, als Serrans i a l'Alt Millars l'atur creix per damunt de l'1%.

El secretari autonòmic d'Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu, ha destacat precisament que les comarques valencianes del sud són la demarcació on l'atur baixa amb més força, per l'impuls del turisme i el sector serveis.

Per sexes, el descens de la desocupació respon millor entre els homes (-0,92%) que entre les dones (-0,89%), com és habitual. Març tanca, així, amb 207.130 aturades i 133.168 aturats. Per grups d'edat, l'atur puja un 1,11% entre els menors de 25 anys, mentre que en la resta de franges l'evolució és a la baixa.

També et pot interessar

stats