Ximo Puig: "Aquesta setmana aprovarem el bo de consum per a les famílies amb menys recursos"

El president de la Generalitat ha anunciat una negociació amb els bancs per a alleugerir el pes de les hipoteques en la població més vulnerable i ha confirmat que les eleccions autonòmiques coincidiran amb les municipals del 28M

El president de la Generalitat, Ximo Puig / À Punt NTC

El bo anunciat pel Consell per a abaratir la cistella de la compra veurà la llum aquesta setmana. El president de la Generalitat ha confirmat a Les notícies del matí que el Consell tancarà els pròxims dies els detalls amb els grans distribuïdors per a aprovar-lo durant aquesta setmana. Ximo Puig ha matisat que no serà universal, sinó "per a les persones amb menys recursos" i que es podrà gastar tant en grans superfícies com en el xicotet comerç. Segons ha pogut saber À Punt de fonts del Consell, s'està negociant un estalvi d'entre 50 i 100 euros.

"Fem política social, per a la majoria, per a suturar les ferides de la inflació en les rendes mitjanes i baixes... N'hi haurà una complementació, però no anem més enllà perquè no podem fer-ho", ha explicat.

El president també ha avançat que, en paral·lel, la Generalitat està abordant amb les entitats bancàries un acord imminent per a alleugerir temporalment el pes de les hipoteques en la població més vulnerable. Segons han especificat fonts de l'executiu a À Punt, aquesta rebaixa se subvencionaria parcialment a través de l'Institut Valencià de Finances.

Autonòmiques i municipals el 28M

El govern valencià vol tindre tancats aquests acords abans de la dissolució de les Corts, a la qual seguirà la convocatòria de les eleccions, una decisió que Puig ha avançat que es podria fer "entre dijous i dilluns". El cap del Consell ha confirmat des d'À Punt, com ja es donava per fet, que la celebració de les autonòmiques serà el 28 de maig, coincidint amb les municipals. "No estem en campanya electoral, estem governant i ho farem fins a l'últim moment", ha explicat el president, que ha destacat que, tot i la proximitat de la cita electoral, el Consell té la ment en la gestió.

En clau electoral "permanent", per contra, ha situat el PP i precisament en la proximitat dels comicis ha interpretat Puig la negativa dels populars a renovar els òrgans estatutaris de la Generalitat. "El PP ha abandonat el pacte estatutari. No té cap sentit que quan corresponga renovar els òrgans no es vulga fer. És no entendre com funciona la democràcia. Sorprén que en l'anterior ocasió ho fera amb més diputats i ara es negue, tenint menys representació", ha explicat el cap del Consell, que dona per segur l'entesa arribarà, passades les eleccions "una vegada canvie la direcció del PP" valencià.

El PP ha abandonat el pacte estatutari. No té sentit que quan toque renovar els òrgans no ho vulga fer. És no entenen com funciona la democràcia

Puig també ha criticat els pronòstics dels populars que interpreten una hipotètica victòria en les autonòmiques valencianes com el trampolí a la Moncloa de Núñez Feijóo al desembre. "La Comunitat Valenciana no és un trofeu per a ningú. Ni és un pas per a anar a un altre lloc", ha explicat el cap del Consell. Puig que també ha retret la menció que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va fer el cap de setmana en un acte electoral del PP a València a favor de recuperar "l'eix de la prosperitat". Una referència a les sinergies entre Madrid i les Balears en temps de Francisco Camps, quan a les tres autonomies governaven els populars. En la memòria de Puig figura d'una altra manera, com "l'eix de la corrupció" i una "gran catàstrofe" per les retallades en serveis públics i els problemes, que encara està resolent-se en els tribunals.

Hem de creure en nosaltres. Si tenim confiança tenim un gran futur com a autonomia, segur

"No vaig contra cap comunitat, però aquest no és l'exemple", ha dit en referència al govern de Madrid, a què responsabilitat de "voler fracturar" la societat i en contrast amb el qual proposa "un projecte per a la majoria sense exclusions ni sectarismes" a partir del 28M, en continuïtat amb la gestió del Botànic. "Podem molt més del que fins ara hem explicitat" ha dit Puig en una reivindicació dels beneficis de l'autogovern, a què ha atribuït l'elecció de Volkswagen per a la ubicació de la gigafactoria de bateries, recordant que la Comunitat Valenciana no estava en les quinieles estatals. "Es tracta que creguem en nosaltres mateixa. Si tenim confiança tenim un gran futur, segur", ha insistit el president respecte dels grans assumptes pendents en l'autonomia, com l'infrafinançament.

Hem de deixar-nos de confrontacions estèrils que no aporten una gota d'aigua. Només amb diàleg i reivindicació aconseguirem aigua per a sempre

Des de l'autonomia que proporciona l'autogovern, Puig també ha defés el recurs de la Generalitat contra la retallada del Tajo-Segura, les aportacions del qual considera "irrenunciables" per a la Comunitat Valenciana. "Dialoguem permanentment amb el govern i, per altra, defenem en els tribunals el que pensem que és de Justícia. El nostre recurs no és a la totalitat del decret del govern, però no estem d'acord que els cabals ecològics no s'actualitzen a partir del 2025 si milloren les coses", ha detallat Puig en referència a les inversions previstes per a millorar la qualitat de l'aigua, la depuració de l'aigua que aboca Madrid a la capçalera del Tajo, entre altres mesures. "Hem de deixar-nos de confrontacions estèrils que no aporten una gota d'aigua. Només amb el diàleg i la reivindicació aconseguirem aigua per a sempre", ha dit.

El bosc està deshumanitzat. No hi ha activitat humana. Hi ha grans masses de carburant que estan ahí i tot i que tinguérem tots els recursos del món seria impossible retirar-les

D'altra banda, pel que fa a l'incendi de l'Alt Millars, Puig ha declinat aventurar quan podran tornar les persones desallotjades a casa. El cap del Consell ha situat la seguretat personal com a prioritat i ha condicionat la decisió a l'evolució del foc durant la jornada. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estarà aquest dilluns a la zona afectada fent costat al cap del Consell, una visita en què Puig situa l'inici d'un diàleg entre les administracions per a parlar de la "reconstrucció" i del "despoblament", que veu en el rerefons de l'incendi.

"El bosc està deshumanitzat. No hi ha activitat humana. Hi ha grans masses de carburant que estan ahí i tot i que tinguérem tots els recursos del món seria impossible retirar-los. Hem de fer aliança, sobretot en la població local, en agricultors, ramaders per a un plantejament més integral, que mire més enllà de la política tradicional de prevenció", ha raonat el cap del Consell respecte de les conclusions que la Generalitat extrau d'aquest foc i dels grans incendis forestals de l'estiu. Aquestes catàstrofes, ha advertit, les està agreujant el canvi climàtic, que fa que "els 365 dies de l'any puguem viure un incendi".

També et pot interessar

stats