L'euríbor es desboca al febrer i encareix les hipoteques en 600 euros mensuals

L'indicador registra una nova pujada històrica i tancarà el mes en el 3,5% de mitjana, xifra no vista des del 2008

La nova sentència frena, a més, l'expulsió del propietari de la seua vivenda hipotecada
Imatge d'arxiu d'un edifici

Els preus del mercat hipotecari es disparen per als usuaris que tenen el crèdit variable. L'euríbor a dotze mesos, que és el diferencial més usat a Espanya per a calcular la majoria d'aquests préstecs, continua imparable i tot apunta que tancarà febrer en una taxa mitjana superior al 3,5% després d'un nou repunt, el més abrupte des de novembre de 2008. Amb el percentatge actual s'encadenen catorze mesos consecutius de pujades i suposa un altre encariment de les quotes per a qui li toque revisar la hipoteca, de fins a 600 euros en els casos més extrems.

Segons les dades de Bloomberg recopilades per Efe —i a falta de conéixer la xifra oficial de febrer— l'euríbor aconsegueix una taxa mitjana mensual del 3,524%, superior 3,337% de gener i al 3,018% de desembre. Fa just un any, el febrer de 2022, l'índex cotitzava en negatiu i va acabar aquell mes en el –0,335%.

Aquest increment tan rellevant registrada en els últims dotze mesos suposarà que els hipotecats que signaren el crèdit fa un any i que hagen de revisar-lo amb la dada actual, tornaran a patir un fort encariment de les quotes. Per exemple, per a un préstec mitjà de 143.854 euros —hipoteca mitjana segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, al tancament de 2022— a 25 anys i amb un tipus d'euríbor a l'1%, la mensualitat s'elevarà en uns 280 euros al mes o 3.372 euros a l'any. En el cas d'una hipoteca d'import superior —per exemple 300.000 euros— i amb les mateixes condicions, la quota s'incrementarà en quasi 600 euros mensuals o en més de 7.000 euros anuals.

En declaracions a Efe, el gestor de Magnum Sicav en Quadriga, José Lizán, manifesta que la tendència alcista de l'euríbor continua. I encara que l'indicador ha registrat en els últims mesos un moviment "vertical i virulent", no s'espera que es modere a curt termini, arran de l'enduriment de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que es mantindrà. "Pensem que encara queden mesos de discursos agressius" per part dels bancs centrals i d'"escalada" de l'euríbor, ha afegit.

Igualment, el comparador financer Helpmycash.com veu probable que el diferencial seguisca a l'alça. L'especialista en el mercat hipotecari d'aquest comparador, Miquel Riera, pronostica que "tancarà el mes de març prop del 4% o fins i tot per damunt", ja que "la política del BCE continuarà impulsant-lo". Segons ha recordat, l'organisme financer està pujant els tipus d'interés per a combatre la inflació de l'eurozona i entre juliol de 2022 i febrer de 2023 l'interés del BCE ha passat del 0% al 3%. S'espera que al març l'ens torne a reblar el clau fins al 3,5%.

Segons Riera, "l'euríbor, que representa l'interés mitjà dels préstecs interbancaris, sol situar-se entre 0,5 i un punt percentual per damunt de l'interés del BCE, que és el que aquest organisme aplica a les entitats que li demanen diners en préstec". Per tant, si el tipus del banc europeu creix al 3,5% al març, és més que probable que l'euríbor se situe prop del 4% o per damunt les acaballes d'aquest mes, ha conclòs.

També et pot interessar

stats