La Unió de Consumidors alerta que les quotes hipotecàries pugen fins a 300 euros

L'organització assegura que optar per crèdits ràpids o productes financers és una decisió equivocada en aquests moments

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys, amb euríbor més un diferencial del 0,99%, l'alça serà d'uns 32 euros al mes
L'increment de les quotes hipotecàries pot arribar fins als 300 euros, segons la Unió de Consumidors / Arxiu

L'increment de les quotes hipotecàries pot arribar fins als 300 euros, segons alerta aquest divendres la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana. Una enquesta realitzada per l’organització mostra com l'última revisió de l'euríbor suposa una pujada d'entre 200 i 300 euros per al 10,4% dels ciutadans. 

Un 18,8% dels enquestats ha assegurat que la pujada que han tingut se situa entre 100 i 200 euros; un 50% han afirmat que ha sigut menor a 100 euros; i un 20,8% desconeix la quantitat exacta, ja que encara no els han fet la revisió, però esperen una pujada de la quota més elevada, tenint en compte l'evolució alcista dels últims mesos.

La Unió de Consumidors assegura que la contínua escalada de l'euríbor “ha posat en problemes” la situació econòmica de les famílies. Prop del 80% dels enquestats té actualment un préstec hipotecari, majoritàriament a interés variable referenciat a l'euríbor. A tots aquests consumidors se'ls ha incrementat la quota mensual en l'últim any, un augment que ha sigut més o menys elevat depenent del mes en què es va fer la revisió.

L'organització agrega també que les previsions no són molt bones, i un percentatge important de les persones consumidores, especialment les que tinguen la revisió anual, començaren a veure reflectit l'increment real de l'euríbor en els pròxims mesos. Davant aquesta situació, pensen com reajustar el seu pressupost i poder fer front a l'increment de les quotes hipotecàries. Un 47% ha declarat que reduirà les despeses en restauració i oci, mentre un altre 45% ha decidit reduir-les en roba, complements i regals; un 27% es donarà de baixa en plataformes de televisió, gimnàs o classes particulars i un 15% en alimentació, entre altres.

En un 13% dels casos, la gent té previst buscar una segona ocupació i un 11% pensa fraccionar els pagaments que puga per a disposar de major liquiditat mensual. Un altre 7% s’ha plantejat llogar la plaça d'aparcament o traster i el 55% restant ha declarat no saber què fer.

Més de la mitat dels enquestats no confia en una solució bancària

El secretari de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada, ha assenyalat que el codi de bones pràctiques bancàries aprovat pel govern no és suficient. Haurien d'implementar-se altres mesures que afecten l'economia de les classes mitjanes i dels col·lectius més vulnerables, i apunta la possibilitat de recuperar la desgravació fiscal eliminada en 2013 o recuperar el producte financer de comptes habitatge, entre altres.

De fet, davant la pregunta de quines solucions els demanarien als seus bancs, un 61% dels consultats no creu que els vagen a ajudar; un 21% reclama la limitació dels tipus d'interés i que deixen de guanyar tant; un 12% que reduïsquen el diferencial i un 6% que milloren les condicions sense haver de pagar comissions.

Des de l'entitat assenyalen que optar per crèdits ràpids o pels productes financers que ofereixen en aquest moment les entitats, són decisions equivocades, que no faran una altra cosa que perjudicar a la llarga l'economia familiar.

També et pot interessar

stats