Els vocals progressistes del CGPJ no arriben a un acord sobre la seua dimissió en bloc
En tot cas, segons fonts de l’òrgan de govern, seria una dimissió més simbòlica que pràctica
Els vocals progressistes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han tingut aquest dimarts una reunió per a valorar una possible dimissió en bloc, amb l'objectiu de forçar la renovació del CGPJ —caducat des del 4 de desembre de 2018—, però ha acabat sense acord perquè alguns vocals encara no estan conformes amb aquesta mesura de pressió.
Segons fonts de l'òrgan de govern dels jutges, la trobada ha servit bàsicament perquè els huit vocals que integren el denominat bloc progressista del CGPJ discutisquen per primera vegada entre tots aquest assumpte, però sense que els que donen suport a la renúncia col·lectiva hagen aconseguit convéncer els que es mostren poc inclinats, de manera que les diferències persisteixen.
La iniciativa va partir dijous passat del vocal progressista Álvaro Cuesta, l'endemà que es coneguera que la seua companya Concepción Sáez havia presentat la seua renúncia al president interí del CGPJ, Rafael Mozo, el 13 de març davant de la "insostenible" situació del Consell, tant per la interinitat com per les tensions internes.
La idea era que els altres set vocals progressistes —els sis designats a proposta del PSOE més Enrique Lucas, nominat pel PNB, però que sol alinear-se amb aquest grup— se sumaren a Sáez per a posar en perill el quòrum del ple i espentar així govern i PP a pactar la renovació del CGPJ.
L'objectiu de la reunió d'aquest 28 de març era intentar pactar una postura comuna per a portar al ple ordinari de dijous, on ja figura en l'orde del dia una "dació de compte" de la renúncia presentada per Sáez i una "anàlisi de la situació actual del Consell General del Poder Judicial", però no ha sigut possible arribar a un acord.
Una mesura més simbòlica que pràctica
En tot cas, les fonts subratllen que la dimissió en bloc dels huit vocals seria més una mesura simbòlica que pràctica perquè sembla clar que el CGPJ podria continuar funcionant.
El primer escull seria el quòrum del ple, el màxim òrgan del CGPJ. Actualment, és d'onze (deu més el president), per això la partida dels vocals progressistes podria impedir que es constituïra. Però, des de l'ala conservadora avisen que, ja que Mozo és un president interí, podria interpretar-se que amb els deu membres conservadors és possible continuar treballant.
El segon ressort que evitaria la paràlisi del CGPJ és la comissió permanent, el seu òrgan executiu. Les fonts consultades es mostren segures que, fins i tot en el cas que fora impossible formar ple —aquesta comissió per a la qual només es requereixen set vocals— podria continuar operant.
Així les coses, l'eixida dels huit vocals progressistes deixaria el CGPJ en mans dels deu conservadors, que ara com ara descarten dimitir al·legant, d'una banda, la necessitat de continuar resolent els problemes del dia a dia del Poder Judicial (baixes, lliurances, etc.) i, de l'altra, que la solució a la no renovació han d'aportar-la les forces polítiques.