La Generalitat i els proveïdors de l’administració reclamen l’aprovació del FLA extraordinari “amb extrema urgència”
Mazón ha lamentat que han arribat a un límit “pràcticament insostenible” i ja es produeixen endarreriments en els pagaments per la falta de crèdit
El cap del Consell, Carlos Mazón, i els representants de les entitats empresarials proveïdores de l’administració han reclamat al govern espanyol l’aprovació “amb extrema urgència” del fons de liquiditat autonòmic (FLA) extraordinari, en una compareixença este dijous al matí al Palau de la Generalitat. Tant Mazón com diversos portaveus de l’empresariat valencià han remarcat que és fonamental resoldre l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana per tal que les companyies, el sistema d’anivellament i els recursos a fons perdut per a les tasques de reconstrucció per la dana tinguen seguretat econòmica i jurídica i certesa a l’hora de rebre els pagaments.
En este sentit, Mazón ha detallat quina és la situació financera del territori valencià. Amb dades del 31 de març, ha apuntat que el valor del deute comercial és de 1.455,7 milions d’euros. “Una situació que no sorgeix per un problema de despeses, sinó per rebre menys ingressos del sistema de finançament. Vull recordar que la Comunitat Valenciana manté una pressió fiscal molt per damunt de la mitjana, a pesar dels esforços per a les rendes baixes i mitjanes”, ha assegurat.
A això se li ha de sumar, diu, “l’infrafinançament estructural”, que genera un “dèficit estructural crònic”. Un dèficit que, especifica, han baixat en 1.300 milions d’euros. Així, ha recordat que la Comunitat Valenciana té el deute més elevat de totes les autonomies de règim comú, que ascendeix a 60.332 milions d’euros i que representa el 40% del total del PIB. “Estem arribant a un límit pràcticament insostenible, esprement al màxim els nostres recursos públics. Sense el FLA extraordinari, ara la Comunitat Valenciana deixa de rebre uns 2.500 milions d’euros. No podem generar crèdit i els endarreriments en els pagaments ja són una realitat”, ha assegurat.
Per tal de fer front a esta situació, el cap del Consell ha remarcat la necessitat que el govern espanyol aprove amb urgència el fons de liquiditat autonòmica extraordinari i que aporte una solució per al sistema de finançament, les entregues a compte i el sistema d’anivellament. “La no aprovació del FLA impedeix que proveïdors i entitats prestadores de serveis de la Generalitat tinguen un horitzó de cobrament concret”, ha assenyalat Mazón, que ha defensat “l'extrema necessitat” de rebre eixos recursos que, encara que no són suficients, sí que són necessaris ara mateix.
Morata: “Les empreses han de tindre un futur”
El president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, ha criticat que en els últims 25 anys s’ha debatut al voltant del sistema de finançament, que tots els partits valencians estan d’acord que s’hauria de modificar, però que “a l’hora de la veritat el canvi no arriba”. “Açò ja cansa molt”, ha dit. En eixe sentit, ha defensat que és imprescindible que el territori valencià puga tindre autonomia, però també que les empreses puguen créixer i tindre un futur.
Aguado: “És incomprensible que este assumpte no estiga resolt”
“Són massa anys. Esta anomalia econòmica la paga tota la ciutadania i totes les entitats que conformen la societat. És incomprensible que havent-hi acord entre tots els partits de la CV este assumpte no estiga resolt”. Així de contundent s’ha pronunciat el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, que ha demanat al govern valencià que “eleve la veu al màxim”, però, sobretot, que la societat civil “s’implique més”. “Hem de començar a parlar molt més i solucionar uns problemes que no s’han de deixar en el tinter”, ha conclòs.
Santa Isabel: “Necessitem que se’ns pague el treball”
L’última intervenció en la roda de premsa ha sigut la del president de la Federació de Contratistes d’Obres de l’Administració de la Comunitat Valenciana (Fecoval), José Luis Santa Isabel, que ha advertit que no han cobrat per cap obra de reconstrucció per la dana: “Fins ara, les han sufragades les caixes de les empreses”. “Necessitem que se’ns pague el treball. La nostra gent necessita menjar”, ha afirmat.
Navarro lamenta la “falta de sensibilitat” de Montero
En declaracions als periodistes en el XIII Congrés de CCOO PV que se celebra a Fira València, el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha lamentat la “falta de sensibilitat” de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per “no donar una solució” al poble valencià amb un FLA extraordinari i espera que "no siga una tàctica política per a ofegar la comunitat”. “Des de la patronal valenciana estem treballant amb el Ministeri d'Hisenda per a veure si podem contactar-hi després de vora quatre mesos”, ha afegit.