València aprova les modificacions tècniques per a instal·lar plaques solars als cementeris

Amb una inversió de 3,2 milions d'euros, l'Ajuntament instal·larà 6.658 plaques solars als cementeris públics de la ciutat

Un cementeri de València, en una imatge d'arxiu
Un cementeri de València en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Ajuntament de València ha aprovat este divendres, en la junta local de govern, les modificacions tècniques necessàries per a posar en marxa el projecte "Requiem in Power", que consisteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques en cementeris de la ciutat. El portaveu de l'executiu municipal, Juan Carlos Caballero, ha indicat que el pla tindrà una inversió global de 3,2 milions d'euros per a la instal·lació de 6.658 plaques solars en tots els cementeris municipals amb la finalitat de produir 3.388.530 quilowatts anuals d'energia elèctrica abans que acabe l'any.

Esta iniciativa va nàixer el 2021 i l'Ajuntament de València, llavors presidit per Joan Ribó, la va qualificar de "la major planta solar urbana pública d’Espanya". La primera fase començarà en els pròxims dies amb la instal·lació dels primers 810 panells fotovoltaics als cementeris del Grau, Campanar i Benimàmet. Estos panells suposaran una producció total de més de 440.000 quilowatts a l'any i un estalvi anual més de 140 tones de diòxid de carboni, segons l'Ajuntament.

En les instal·lacions de Campanar hi haurà 375 unitats de plaques solars en una superfície de 800 metres quadrats; en concret, esta instal·lació rebrà 201.000 euros. Benimàmet comptarà amb 259 panells en una superfície de 564 metres quadrats i un pressupost de 118.701 euros. En el cas del Grau, es preveuen 176 plaques solars en 318,70 metres quadrats amb un pressupost assignat de 59.532 euros. La primera actuació es completarà amb la instal·lació de més plaques als cementeris General i del Cabanyal.

El consistori ha incidit molt en la importància d'este projecte en relació amb la Capital Verda Europea i els objectius de l'acord climàtic subscrits pel govern municipal. L'energia generada es destinarà principalment a l'autoconsum dels edificis municipals i vora el 25% es destinarà a satisfer la demanda de prop d'un miler de llars vulnerables. "Aconseguim reduir els costos de la factura energètica del consistori, subministrem energia a llars vulnerables de la ciutat i creem ocupació verda", ha subratllat Caballero.

L'oposició critica la "falta d'idees noves"

L'oposició s'ha mostrat "satisfeta" per la posada en marxa del projecte, que va deixar acabat i preparat per a implantar l'anterior executiu municipal de Compromís i el PSPV, segons l'exvicealcalde i exregidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, de Compromís. "És un salt quantitatiu i qualitatiu molt important per a la sobirania energètica de la nostra ciutat", ha asseverat.

No obstant això, ha considerat que l'actual govern, format pel PP i Vox, "no té cap idea nova" i ha manifestat que "viu de les rendes" de l'anterior. "Ja seria hora que el 2024, quan ha passat quasi un any del nou govern, posara en marxa algunes idees noves en referència a la Capital Verda Europea. Ara l'única cosa que fa és executar projectes de l'anterior alcalde o revertir polítiques que estaven molt consolidades, com la de crear zones de vianants o el fet de prioritzar el transport sostenible al centre de València", ha exposat.

També et pot interessar

stats