El Defensor del Poble investigarà els abusos de l’Església per acord del Congrés

Unides Podem, ERC i Bildu voten finalment a favor de la proposta després que s'acceptara la compareixença al Congrés de les víctimes que vulguen

El president del grup parlamentari d'Unides Podem en la sessió del Congrés d'aquest dimecres
El president del grup parlamentari d'Unides Podem en la sessió del Congrés d'aquest dimecres / Alberto Ortega (Europa Press)

El Defensor del Poble serà l'encarregat d'investigar els abusos sexuals a menors a l'Església espanyola després de l'acord a què ha arribat aquest dijous el Congrés, que ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris tret de Vox.

Amb 286 vots a favor, 51 en contra i dues abstencions, tira avant la proposició no de llei de PSOE i PNB que encarrega a aquest organisme la creació d'una comissió independent d'experts que elaboraran un informe sobre les denúncies per pederàstia a l'Església.

La iniciativa ha comptat finalment amb el suport d'Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu han votat finalment a favor de la iniciativa. Les tres formacions han canviat el sentit del vot perquè asseguren haver arribat a un preacord que respecta les seues principals reivindicacions i que hi haurà llum i taquígrafs en el comité d'experts perquè siga "una autèntica comissió de la veritat" i puga obligar l'Església a cooperar, i perquè les víctimes que ho desitgen puguen donar el seu testimoniatge en el Congrés.

"Hem passat del no al sí". Hui per a nosaltres és un dia important en la lluita contra la impunitat dels abusos en menors en l'Església perquè finalment hi haurà llum i taquígrafs, no hi haurà comissió opaca, hi haurà protagonisme del Congrés, no serà un simple pegat", ha explicat el president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens.

Quines són les reivindicacions que s’han pres en consideració que s’han inclòs en el principi d’acord? Segons ha detallat Asens, aquest pacte passa, d'una banda, per les compareixences al Congrés de les víctimes que vulguen comparéixer, cosa que suposarà “una autèntica comissió de la veritat".

A més, el president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés ha precisat que gràcies a aquest preacord a què han arribata amb els socialistes i el PNB, la comissió d'experts que proposen aquestes forces tindrà "poders per a obligar, si fa falta, l'Església a cooperar".

Fonts parlamentàries han precisat que es pretén constituir una comissió específica al Congrés perquè acudisquen les víctimes.

Aquesta comissió treballarà vora dos mesos. Encara que Asens ha indicat que els detalls els desgranaran pròximament en una altra compareixença, ha avançat que la comissió "tindrà un marc normatiu que li permeta dotar-se d'aquestes funcions".

"El Defensor no tenia competències per a dur a terme la investigació, ens preocupava perquè la comissió —la proposta inicial del PSOE i el PNB— no podia fer el seu treball. Ara, amb aquest acord, no passarà això, perquè hi haurà un marc normatiu que atorgue poders a la comissió d'experts", ha assegurat, al mateix temps que ha afegit que això permetrà "estalviar temps".

Sobre la manera en què es durà a terme, Asens ha assenyalat que si és mitjançant un decret, aquest es podria convalidar al Congrés amb "més rapidesa", encara que ha dit que encara està per decidir la fórmula.

També et pot interessar

stats