Un diputat de les Corts denuncia Oltra per cobrar l'atur a pesar d'haver dimitit

El parlamentari, ex de Ciutadans i actualment no adscrit, es basa en declaracions de l'entrevista emesa en Salvados i considera que la legislació exclou de la prestació qui abandone voluntàriament la faena

Oltra a la seua arribada als jutjats en una imatge d'arxiu
Oltra arriba als jutjats en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El diputat de les Corts Vicente Fernández ha denunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'exvicepresidenta Mónica Oltra per possibles delictes de prevaricació i malversació, ja que aquesta cobra actualment l'atur malgrat que va dimitir. La denúncia, presentada aquest dilluns davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per la condició d'aforat de Puig, es basa en les declaracions de l'exnúmero dos de l'executiu valencià en el programa Salvados de La Sexta, on va afirmar que ingressava 1.300 euros per desocupació.

Fernández, advocat i actualment diputat no adscrit després d'haver deixat Ciutadans, ha indicat a Efe que els alts càrrecs tenen dret a l'atur, com qualsevol ciutadà, però si compleixen els requisits que exigeix la llei de la Seguretat Social i la normativa que regula la prestació per desocupació específica. Ha afegit que la legislació exclou de la prestació qui abandone voluntàriament el lloc de treball, com en la seua opinió ha passat en el cas d'Oltra. I ha alertat a més que el cessament "possiblement haja comportat el cobrament d'una indemnització de tres mesos de sou íntegre, a la qual tampoc tindria dret".

Segons exposa en el text remés al tribunal, malgrat la dimissió voluntària d'Oltra, Puig, "de forma no sols irregular" sinó "absolutament contrària a dret i sabent això, molt possiblement amb la intenció de beneficiar" l'exvicepresidenta perquè obtinguera la prestació per desocupació, va signar un decret de cessament, "en lloc d'acceptar la dimissió". La conseqüència jurídica de fer-ho d'aquesta manera, assenyala la denúncia, és que la també exconsellera d'Igualtat ha obtingut una prestació per desocupació "a la qual legalment no tindria dret per dimissió voluntària", utilitzant una via legal "equivalent a extingir la relació com a alt càrrec per decisió del president de la Generalitat".

Per al denunciant, aquests fets constitueixen, "a més d'una intolerable desviació de poder", un possible delicte de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació, per la qual cosa demana que siguen investigats. "És una vergonya que des del Consell els polítics es protegisquen sempre i s'apanyen assumptes per a cobrar el que a qualsevol ciutadà del carrer se li negaria; ningú està per damunt de la llei", ha manifestat el diputat.

La dreta demana explicacions

En ser preguntats després de la junta de síndics, el PP i Vox han coincidit que el cessament d'Oltra es va orquestrar de manera que ella se'n vera beneficiada i poguera cobrar la prestació. Des del Partit Popular, la síndica, María José Catalá, ha reclamat al president, Ximo Puig, que "done la cara" i explique per què quan l'exvicepresident del Consell Rubén Martínez Dalmau va dimitir el setembre del 2021, el decret especificava que era "a petició pròpia", i el d'Oltra no. "No ho posaren perquè ella cobrara l'atur, amb totes les conseqüències legals que puga suposar açò a Puig", ha manifestat Catalá. Des de la ultradreta de Vox, consideren que tots els passos que fa l'exvicepresidenta "estan pensats en benefici seu i des d'un punt de vista polític", segons ha dit el portaveu, José María Llanos. 

En Ciutadans opten per mantindre's més cautes respecte de la denúncia, tot i acusar Oltra d'haver tornat a contradir-se en l'entrevista de Salvados. "Denunciar en aquest país és barat, veurem en què queda açò, ha de resoldre qui siga competent per a admetre-la o no", ha dit la diputada Mamen Peris sobre el pas que ha fet el seu excompany de partit. "Lligen-la i, si tenen un mínim de coneixement jurídic, sabran si té recorregut o no", ha conclòs. 

Des de Compromís, tanquen files amb l'exvicepresidenta i recorden que la normativa del Sepe "és prou clara". "Ens crida molt l'atenció l'obsessió perquè la gent que participem en Compromís no tinguem dret ni a la vida", ha ironitzat la síndica de la coalició, Papi Robles, qui critica que ara es pose en dubte el dret d'Oltra a cobrar o no l'atur. Els altres dos socis del Botànic, Unides Podem i el PSPV, han preferit mantindre's al marge i no han fet declaracions al respecte. "Entenc que les coses s'hauran fet correctament", ha manifestat la portaveu socialista, Ana Barceló, com a única resposta.

També et pot interessar

stats