La UMH considera “insostenibles” els arguments del Consell per a denegar-li la implantació d’Infermeria

El rector de la universitat il·licitana acusa el govern autonòmic de tindre un tracte desigual per a autoritzar noves titulacions: “Sembla haver-hi una doble moral”

Campus de la Universitat Miguel Hernández d'Elx
Les raons esgrimides per la Generalitat per a denegar la impantació d'Infermeria en el campus il·licità no han agradat a la UMH / UMH

La Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) considera “escassos i totalment insostenibles” els arguments que li ha donat la Generalitat, a través d’un informe de la Direcció General d’Universitats, per a oposar-se a la implantació del grau d’Infermeria en aquesta institució acadèmica. A més, el rector de la UMH, Juan José Ruiz, considera que la Generalitat ha incomplit “greument” la normativa estatal, perquè no va emetre l’informe preceptiu “en el cas de la nova titulació de Medicina recentment aprovada per la Generalitat –i que impartirà la Universitat d’Alacant—, la qual cosa constitueix un dels arguments del contenciós interposat per la UMH contra el decret de creació d'aquest grau”, com assenyalen des de la UMH.

Per a la UMH la Generalitat practica un tracte desigual a l’hora de concedir les autoritzacions per a noves titulacions: “Sembla haver-hi una doble moral per a mesurar les autoritzacions de noves titulacions. Esperem i desitgem que la nova Conselleria prenga les decisions basant-se en criteris acadèmics més justos i equitatius”, afirmava Ruiz.

“Recordem que la situació en Infermeria a Espanya és just la contrària que en Medicina. El Consell General de Col·legis Oficials d'Infermeria ha denunciat molt recentment la greu escassesa d'infermeres”, apunta el rector de la UMH, alhora que recorda que a Espanya hi ha un dèficit de 95.000 professionals d'infermeria.

“L’alarmant escassesa d'infermeres que presenten quasi la totalitat de les comunitats autònomes compromet la salut dels ciutadans”, adverteix Juan José Ruiz. “Fa tan sols un parell de mesos, el Col·legi d'Infermeria d'Alacant va reclamar la 'necessària i urgent' creació de més places en el sistema sanitari públic de les diferents especialitats d'Infermeria”, adverteix el màxim representant de la universitat il·licitana.

Cal recordar que recentment la Generalitat va autoritzar la Universitat d’Alacant a implantar els estudis de Medicina, el que suposarà ampliar un 10% l’oferta d’aquests estudis al nostre territori, una decisió que no va agradar la UMH i que aquesta institució acadèmica ha portat als tribunals.

De fet, coincidint amb l’informe negatiu de la Direcció General d’Universitats per a implantar Infermeria en la UMH, el rector d’aquesta universitat amb seu a Elx ha recordat que “en els últims anys, totes les organitzacions professionals, entitats educatives i sanitàries com la Conferència Nacional de Degans de Facultats de Medicina Espanyoles, el Consell Estatal d'Estudiants de Medicina, el Fòrum de la Professió Mèdica o l'Organització Mèdica Col·legial han assenyalat que on fan falta més metges no és a les aules, i que és totalment desaconsellable obrir nous graus”.

La Generalitat basa la seua negativa en ‘l'alt nivell d'inversió per al seu desenvolupament’, una argumentació que no se sosté, perquè la UMH té al campus de Sant Joan d'Alacant d'àmplies instal·lacions ben equipades Juan José Ruiz - Rector UMH

Amb aquests antecedents, la UMH indica que l'informe de la Generalitat contrari a la impartició d’Infermeria “basa la seua negativa en ‘l'alt nivell d'inversió per al seu desenvolupament’ o ‘el principi de sostenibilitat econòmica que garantisca la suficiència financera’”, segons exposa Juan José Ruiz en un comunicat d’aquest dimarts.

“Una argumentació com aquesta no se sosté, ja que la UMH disposa al campus de Sant Joan d'Alacant d'àmplies instal·lacions ben equipades, que utilitzen les diferents titulacions de l'àmbit de la salut, com els graus en Medicina, en Farmàcia i altres graus sanitaris que imparteixen des de fa anys”, assenyala. “Així mateix, sí que hi ha disponibilitat d'hospitals per a les pràctiques, la qual cosa no passa en el cas de Medicina, segons els mateixos informes de la Conselleria de Sanitat”, afig la UMH.

També et pot interessar

stats