El rector de la UMH rebutja una nova Facultat de Medicina a Alacant: ''Fan falta metges, però no a les universitats''

Ximo Puig ha anunciat per a novembre la proposta del nou model de finançament autonòmic, amb l’acord de rectors i rectores

Puig i Ruiz durant l'acte d'apertura del curs d'universitats en l'UMH
Puig i Ruiz durant l'acte d'obertura del curs d'universitats a la UMH / Europa Press

El rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), Juan José Ruiz, s’ha mostrat contrari al projecte de la Facultat de Medicina per a la Universitat d’Alacant, que seria la segona de la província. Segons Ruiz, aquesta idea és “inversemblant” i “contrària a l’opinió de la Conferència Nacional de Degans de Medicina i de totes les entitats mèdiques nacionals”.

Així ho ha manifestat en l'acte d'obertura del curs 2022-2023 de les universitats públiques valencianes, davant dels agents socials, polítics i universitaris de la Comunitat Valenciana, on ha incidit que fa falta personal sanitari "als hospitals, però no a les universitats".

Ruiz ha recordat que a Espanya, la formació d'un metge pot requerir fins a 12 anys. En els últims cinc, només un 55% han obtingut una plaça després de superar el MIR. "La meitat no pot accedir al sistema públic de salut i es forma un coll de botella", ha agregat.

En aquesta línia, ha insistit que una altra facultat a deu quilòmetres de l'actual "no té justificació tècnica i pot posar en perill la qualitat de l'ensenyament de Medicina". "No ens mouen falses enveges ni competències espúries, ens preocupa la qualitat de l'ensenyament d'aquest grau a la província d'Alacant", ha afegit.

El rector també ha reivindicat un pla de finançament més just. Referent a això, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en l’acte que aquest mes de novembre es presentarà, amb l'acord dels rectors i de les rectores, la proposta del nou model de finançament autonòmic, que es reflectirà en els pressupostos de la Generalitat per al 2023 per a la seua "aplicació immediata".

Puig ha subratllat que el Consell ha donat suport a les universitats amb l'augment progressiu del finançament, fins a arribar als 980 milions d’enguany, la rebaixa de les taxes de matrícula un 10% més i l'increment de les beques universitàries, entre altres.

També et pot interessar

stats