Treball cita sindicats i empresaris l'1 de setembre per a tractar la pujada del salari mínim

La pujada ha sigut un focus de discrepància entre els socis del govern espanyol durant els últims mesos

Una de les reunions mantinguda en gener de 2020 entre representants del Ministeri de Treball i els agents socials
Una de les reunions mantinguda el gener de 2020 entre representants del Ministeri de Treball i els agents socials / Efe
27 d'agost 2021 - 07:00

El Ministeri de Treball ha convocat els agents socials el pròxim dimecres, 1 de setembre, per a parlar de l'eventual pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per a 2021, que el govern va decidir deixar en suspens a l'espera que es consolidara la recuperació econòmica. Aquest encontre fica data a l'anunci, fet a finals del passat juliol per la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, que va anticipar que el govern espanyol estudiaria el setembre una pujada de l'SMI per als mesos finals de l'any. El salari mínim interprofessional de 2020 està fixat en 950 euros bruts mensuals distribuïts en catorze pagues.

El govern espanyol, els sindicats i la patronal van acordar poc abans d'iniciar-se la pandèmia, a finals de gener de 2020, una pujada del salari mínim interprofessional per a eixe any del 5,5%, fins als 950 euros bruts mensuals. A finals d'any es va prorrogar aquesta pujada per a donar més marge a la negociació. Però, la pujada per a enguany ha sigut des de fa mesos un dels assumptes que ha evidenciat les discrepàncies que hi ha entre els socis del govern de coalició integrat per PSOE i Unides Podem.

Calviño ha defensat fins ara que era necessari esperar que els indicadors macroeconòmics mostraren amb claredat que la recuperació econòmica és sòlida, argument que compta amb el suport del mateix president del govern, Pedro Sánchez. Mentrestant, la posició de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha sigut sempre la contrària, ja que ha defensat la necessitat de continuar actualitzant el salari mínim, especialment en un moment de repunt dels preus de consum.

Díaz s'ha recolzat en l'informe que la comissió d'experts per a l'SMI va presentar el mes de juny passat, en el qual recomanava una pujada d'entre dotze i dènou euros el 2021, dins d'un ascens progressiu a tres anys que permetera situar-lo en el 60% del salari mitjà al final de la legislatura.

Els sindicats fa mesos que reivindiquen una nova pujada d'almenys l'equivalent a la inflació i han advertit que no s'avançarà en altres negociacions obertes fins que no es tanque la qüestió de l'SMI. A més, aquest dijous han reiterat que no donaran el seu suport a pujades "estètiques". La patronal, per part seua, ha demanat prudència perquè un nou increment de l'SMI no danye la creació d'ocupació ni pose en perill les empreses que encara estan en una situació difícil.

També et pot interessar

stats