El govern espanyol prorroga el salari mínim mentre busca una pujada negociada

Actualment està fixat en 950 euros bruts mensuals distribuïts en 14 pagues.

Una de les reunions mantingudes entre representants del Ministeri de Treball i els agents socials aquest mes
Una de les reunions mantingudes entre representants del Ministeri de Treball i els agents socials aquest mes / Efe

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts prorrogar el salari mínim interprofessional (SMI) de 2020, fixat en 950 euros bruts mensuals distribuïts en 14 pagues, per a donar més marge a la negociació d'una pujada consensuada amb patronal i sindicats.

La pròrroga representa ampliar el període de vigència de l'SMI de 2020 per a donar més marge a les negociacions mentre es preserva la seguretat jurídica a les treballadores i els treballadors afectats, vora dos milions a tot Espanya, que podrien quedar en uns llimbs legals a partir del 31 de desembre. El Ministeri de Treball assegura que quan s'aconseguisca un acord, s'establirà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

No suposa, però, una congelació del salari mínim, i de fet ja s’ha utilitzat en set ocasions més (1982, 1983, 1989, 1990, 1991, 1992 i 1993). En tots aquests casos la pujada de l'SMI es va fer una vegada començat l'any, mentre que en els anys 1980 i 1981 es va fixar directament al mes de juny.

L'any passat per aquestes dates, amb el govern del PSOE encara en funcions, ja es va acordar prorrogar la vigència de l'SMI de 2019 fins que s'aconseguira un acord en el marc del diàleg social que permetera fixar el de 2020. El pacte per a la pujada de l'SMI del 5,5% en 2020 es va firmar el 30 de gener i el reial decret es va aprovar en el primer Consell de Ministres de febrer amb efecte retroactiu de l'1 de gener.

Divisió en el govern espanyol

La pujada del salari mínim per a 2021 és un altre dels assumptes que ha evidenciat les discrepàncies que hi ha entre els socis del govern de coalició integrat per PSOE i Unides Podem. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la d’Economia, Nadia Calviño, han encreuat declaracions en els últimes setmanes en sentits oposats a la mesura, a la qual també s'oposa la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE). La patronal argumenta que no és el moment adequat per a apujar l'SMI, una postura que també ha defensat la ministra Calviño.

La responsable de la cartera de Treball, per la seua banda, veu "molt preocupant" que les empreses espanyoles "no puguen suportar una pujada d'uns nou euros" mensuals. Aquesta quantitat és la que correspon si s'augmenta l'SMI en un 0,9%, amb la qual cosa superaria el miler d'euros mensuals, i aniria en sintonia amb la millora del salari dels funcionaris -també del 0,9%- i de les pensions, incloses en el projecte dels pressupostos de 2021.

En l'última dècada el salari mínim s'ha incrementat un 50%, i ha passat dels 633,3 euros establits en 2010 fins als 950 actuals.

També et pot interessar

stats