El govern espanyol s'obri a estudiar una pujada del salari mínim al setembre

La vicepresidenta Nadia Calviño vincula l'increment a l'evolució del mercat del treball durant l'estiu, amb perspectives optimistes

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, aquest dimarts
La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, aquest dimarts / Javier Lizón (Efe)

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha avançat aquest dimarts que el govern espanyol estudiarà al setembre "si és possible recuperar la senda d'augment del salari mínim interprofessional (SMI)" en què es trobava Espanya abans que esclatara la pandèmia amb l'objectiu d'acordar "una pujada per als mesos finals d'enguany".

L'increment que dependrà, ha deixat clar Calviño en la roda posterior al Consell de Ministres, de com evolucione el mercat de treball en les pròximes setmanes. "Segons com evolucione, veurem al setembre si és possible recuperar la pujada del SMI i acordar un increment en els últims mesos de l'any que ens permeta continuar avançant fins a l'objectiu del 60% del salari mitjà", ha dit.

La responsable econòmica de l'executiu espanyol ha destacat que al juny ja s'ha recuperat més del 90% de l'ocupació neta perduda després del primer colp de la pandèmia i queden vora 450.000 treballadors en situació d'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), o desocupats, de vora el milió que es va quedar en aquest moment sense feina. La "prioritat" ara del govern, ha insistit, és que retornen al mercat laboral. I al setembre, ha assenyalat, és quan s'obri a analitzar una pujada del SMI, congelat el 2021 en 950 euros mensuals.

L'executiu espanyol es manté optimista en els pronòstics. Si es manté el ritme de creació d'ocupació aquest estiu, ha apuntat Calviño, a la tardor hi haurà "nivells d'ocupació pròxims als de febrer de 2020". De fet, ha indicat que prop d'un any i mig després des de la irrupció del coronavirus, està ja en marxa "una sòlida recuperació econòmica" i que la positiva evolució del mercat de treball "és el millor dels indicadors d'aquesta recuperació".

La ministra ha apuntat així mateix que es mantenen les previsions de creixement i d'ocupació fixades en l'anterior quadre macroeconòmic. De fet, preveu una taxa d'atur per a enguany del 15,2% i del 14,1% per a 2022.

També et pot interessar