Torró (PSPV): "El Consell PP-Vox no està capacitat per a governar"

La síndica dels socialistes en les Corts reclama als populars valencians que no els "tremolen les cames" per a defendre la condonació del deute valencià derivat de l'infrafinançament

La síndica del PSPV en les Corts, Rebeca Torró, aquest divendres en 'Les notícies del matí'

Ni idees, ni projecte. És del que manca, en opinió de la síndica del PSPV en les Corts, Rebeca Torró, el nou govern bipartit que integren el PP i Vox a la Comunitat Valenciana arran del pacte que tancaren després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig. Entrevistada aquest divendres en Les notícies del matí, la diputada socialista i exconsellera de Política Territorial durant part de l'últim mandat del Botànic ha acusat el nou Consell liderat pel popular Carlos Mazón d'estar "plagiant" polítiques que ja havia impulsat l'anterior executiu tripartit del PSPV, Compromís i Unides Podem. "S'ha vist clarament que no està capacitat per a governar", ha resolt Torró, que posa com a exemple el fet que dos mesos després dels comicis encara hi ha el 70% dels alts càrrecs de l'executiu autonòmic sense nomenar.

Mazón està anant als pobles a fer-se fotos per a dir que farà allò que ja va posar en marxa Ximo Puig

La també exregidora en l'Ajuntament d'Ontinyent ha carregat durament contra la coalició PP-Vox i ha recordat que aquella aliança ja va començar "malament" amb un pacte "amb el negacionisme de la violència de gènere i el canvi climàtic". "Estem veient que no hi ha més que això", ha retret a continuació la portaveu del PSPV en les Corts, que ha criticat que "Mazón està anant als pobles a fer-se fotos per a dir que farà allò que ja va posar en marxa Ximo Puig".

En les eleccions generals l'esquerra sí que es va mobilizar, i si en les autonòmiques haguera passat el mateix, hui Mazón no seria president

A parer de Torró, el que va passar el 28M, quan el PSPV va perdre el poder autonòmic i gran part del municipal a costa del PP, no és tant que la ciutadania girara l'esquena als partits progressistes, sinó més bé que els populars "van saber portar perfectament un relat crispat, basat en qüestions nacionals i amb una campanya de mentides" perquè la dreta es mobilitzara. "Les mentides són la casa del PP", ha afirmat. L'exconsellera defén que si l'esquerra haguera eixit a votar tant com en les eleccions generals del 23J hi hauria un altre escenari a la Comunitat Valenciana i "hui Mazón no seria president".

De fet, Torró manté que precisament els pactes que els populars han tancat amb la ultradreta de Vox en comunitats autònomes com la valenciana i desenes de municipis els "han passat factura" en el tauler estatal. Per això, s'ha mostrat confiada que el socialista Pedro Sánchez podrà revalidar el càrrec de president del govern espanyol quan aconseguisca armar una majoria parlamentària que li done suport i demana als partits del Congrés que tinguen "altura de mires per a veure que hem de marginar l'extrema dreta". Pensa que el veredicte de la ciutadania és contundent: "Espanya ha parlat clar i ha dit que vol un govern progressista. La gent no vol que la ultradreta governe".

Condonació del deute de l'infrafinançament

La síndica socialista també ha parlat en l'entrevista sobre el finançament autonòmic, un assumpte que ha tornat a la primera línia de l'arena política amb les negociacions per a la investidura del president del govern espanyol. Ha subratllat que amb els executius de Pedro Sánchez "la Comunitat Valenciana ha rebut més diners que mai" i ha reclamat solucions per a acabar amb el deute del territori que prové de l'infrafinançament.

M'agradaria veure a Mazón amb la bandera de la condonació del deute per l'infrafinançament

El PSPV és partidari de condonar la part derivada del Fons de Liquiditat Autonòmica, quantitat que l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) xifra en un 70% del total. Torró ha reptat el PP valencià a pronunciar-se sobre la condonació del deute que acumula la Comunitat Valenciana per l'actual model que la infrafinança i els ha demanat que no els "tremolen les cames" per a defendre els interessos valencians davant els barons regionals que s'hi oposen. "M'agradaria veure Mazón amb la bandera de la condonació del deute per l'infrafinançament. Hem vist com [la presidenta madrilenya] Ayuso no vol sentir parlar d'això, i és un problema en el PP". Ha recordat, en aquest sentit, que el PSPV ha presentat en les Corts una proposta no de llei per a "forçar els partits" a parlar de l'assumpte. "És una cosa que arrosseguem i pensem que s'ha de solucionar", ha resolt.

Pacte PP-Ens Uneix

Torró s'ha mostrat crítica amb l'acord que han tancat en la Diputació de València el PP i Ens Uneix, el partit fundat per Jorge Rodríguez quan l'expulsaren del PSOE arran del cas Alqueria, del qual ha quedat absolt. Ha assegurat que als populars "han comprat" l'exsocialista perquè els té igual amb qui pactar, perquè el que volen és "poder, no governar". "S'han utilitzat moltes excuses i ahir es va escenografiar clarament a Ontinyent el pacte que tenen", ha dit en referència a la visita que va fer dijous el president de la Generalitat a la capital de la Vall d'Albaida. Torró considera que aquest acord "amaga" coses que eixiran a la llum d'ací a un temps.

L'exregidora d'Ontinyent ha defés l'actuació del PSPV durant la imputació i posterior juí a qui va ser company de files i l'ha blasmat per haver facilitat l'entrada de Vox en el govern de la Diputació de València. Ha assegurat que els socialistes no li deuen "disculpes" a Rodríguez per haver-lo fet fora del partit perquè es comportaren "amb ètica i moral". "Durant vint anys vam estar dient-li al PP que amb casos judicials no podien estar en les institucions", ha justificat. Dit això, ha criticat que l'exsocialista "va muntar un altre partit entorn de la seua figura". "Aquesta és la realitat", ha conclòs.

També et pot interessar

stats