Tornen a suspendre l'últim juí de Gürtel per la vaga del funcionariat de justícia

El procediment en l'Audiència Nacional seu al banc dels acusats l'expresident Francisco Camps i una vintena de persones més per presumptament beneficiar amb contractes públics les empreses de la trama corrupta

Camps respon les preguntes de la fiscal durant la declaració com acusat
Camps respon a les preguntes de la fiscal durant la declaració com acusat / À Punt NTC

Nou revés en el calendari del juí que se celebra a l'Audiència Nacional contra l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i una vintena de persones més pels contractes a empreses de la trama Gürtel. El procés s'havia représ dimarts després de tres setmanes parat per la vaga del funcionariat de justícia, però aquest dimecres la vista s'ha hagut de tornar a suspendre per la mateixa causa, ja que els sindicats de sector han tornat a convocar una aturada general els dies 11, 16, 17 i 18 de maig. I amenacen que faran vaga indefinida a partir del 22 de maig si el govern espanyol no els fa una nova proposta retributiva.

Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que el tribunal presidit pel magistrat José Antonio Mora ha anunciat l'ajornament sense arribar a obrir la sessió prevista per a hui en la seu de San Fernando de Henares. La previsió és que la vista oral es reprenga el pròxim 23 de maig, amb la incògnita de saber com evolucionarà el conflicte laboral amb el funcionariat de justícia.

La causa judicial tracta d'aclarir el presumpte tracte de favor de quatre conselleries i cinc empreses públiques a agències vinculades amb la Gürtel entre els anys 2004 i 2009, quan Camps estava al capdavant de l'administració autonòmica. Sota la lupa hi ha l'adjudicació de diversos contractes menors per valor d'1,8 milions d'euros a les companyies propietat de Francisco Correa, capitost de la xarxa corrupta. Entre d'altres, el muntatge de l'expositor valencià de Fitur el 2009 o els vinculats a la celebració dels Opens de Tenis de la Comunitat Valenciana entre els anys 2005 i 2008. És l'última peça derivada de la macrocausa de Gürtel i la darrera que té oberta qui va presidir la Generalitat fins al 2011, a qui han absolt en la desena processos anteriors.

La vista oral va paralitzar-se temporalment el 18 d'abril per la protesta del funcionariat de justícia, però s'havia pogut continuar finalment aquest dimarts, quan va iniciar-se la fase testifical. Diversos testimonis dels vint sol·licitats per la Fiscalia Anticorrupció desfilaren per la sala per a prestar declaració, fonamentalment antics alts càrrecs i personal tècnic de la Conselleria d'Esports, com ara l'exatleta Niurka Montalvo, que coincidiren a negar haver rebut cap mena de pressió ni indicació de cap membre del Consell per a contractar amb companyies de la xarxa liderada per Correa i el seu braç a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

El calendari del juí, que ha patit ja infinitat de retards, marcava el final de la vista per al 27 de juny, quan havia de quedar vist per a sentència. Una data que amb total seguretat no es complirà, per culpa dels nous endarreriments. En aquesta causa, coneguda popularment com la peça de Fitur, l'expresident Camps seu al banc dels acusats al costat de Correa, el Bigotes, i Pablo Crespo, número dos de la Gürtel; així com tres exconsellers del seu govern. Durant el juí, tant els capitosts de l'entramat com diversos acusats, vora una desena, assenyalen directament el polític del PP com la porta d'entrada de la xarxa corrupta a la Comunitat Valenciana. Són, fonamentalment, tots els processats que han tancat pactes de conformitat amb la Fiscalia i han confessat els fets a canvi de reduccions de les condemnes.

En tot moment, Camps ha sostingut que les acusacions són "una gran mentida" per a intentar implicar-lo en el cas, i ha insistit que hi ha una "teoria de la conspiració" contra ell. També ha assegurat que no va conéixer les empreses de la Gürtel fins que va esclatar el cas el 2009 i que no va mantindre mai cap relació amb el Bigotes. "Mai de la vida ha entrat al Palau de la Generalitat Álvaro Pérez. No hi consta cap registre d'entrada", va afirmar durant la seua defensa. Anticorrupció, però, no dona credibilitat a aquesta versió dels fets i demana per a ell dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

També et pot interessar

stats