Ex alts càrrecs d'Esports neguen pressions per a contractar amb empreses de la Gürtel

El juí per les adjudicacions irregulars a Orange Market i altres agències de Correa es reprén després de tres setmanes parat per la vaga del funcionariat judicial

L'atleta i exsecretària autonòmica d'Esports, Niurka Montalvo, declara en l'Audiència Nacional aquest dimarts
L'atleta i exsecretària autonòmica d'Esports, Niurka Montalvo, declara en l'Audiència Nacional aquest dimarts / À Punt NTC

L'Audiència Nacional ha représ aquest dimarts el juí contra l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i una vintena de persones més pel presumpte tracte de favor de quatre conselleries i cinc empreses públiques a la trama Gürtel entre els anys 2004 i 2009, quan ell estava al capdavant de l'administració autonòmica. Sota la lupa judicial hi ha l'adjudicació de diversos contractes menors per valor d'1,8 milions d'euros a les companyies propietat de Francisco Correa, capitost de la xarxa corrupta. Entre d'altres, el muntatge de l'expositor valencià de Fitur al 2009 o els vinculats a la celebració dels Open de Tenis de la Comunitat Valenciana entre els anys 2005 i 2008. És l'última peça derivada de la macrocausa de Gürtel i la darrera que té oberta Camps, que va dimitir el 2011 i a qui han absolt en la desena processos anteriors.

La vista oral ha pogut continuar amb la fase testifical, després de tres setmanes de parada per la vaga del funcionariat de justícia. En la sessió de hui han començat a desfilar per la sala els vint testimonis que ha sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció, fonamentalment ex alts càrrecs i personal tècnic de la Conselleria d'Esports, que han coincidit a negar haver rebut cap mena de pressió ni indicació de cap membre del Consell per a contractar amb companyies de la xarxa Correa i del seu braç a València, Álvaro Pérez, el Bigotes.

El primer a prestar testimoni ha sigut l'exdirector financer de l'Open de Tenis, David Serrahima. A preguntes del ministeri públic ha explicat que van contractar la presentació el torneig o la publicitat amb empreses com Orange Market o Easy Concept després de consultar al Club de Tenis de València i més actors implicats. Ha reconegut que es triaren aquestes agències per recomanació, ja que eren "properes" a la Generalitat, però en tot cas ha volgut remarcar que ni l'expresident Camps ni ningú del Consell espentaren perquè se'ls adjudicara res. "Pressió cap. No sé si la paraula seria 'recomanació'. Ho vam parlar, ho vam compartir i els va paréixer bé. Però directament amb el president [Camps], no".

També ha dit la seua qui va ser secretària autonòmica d'Esports l'any 2007, l'atleta Niurka Montalvo, una altra de les citades en la ronda testifical. Sí que ha reconegut ser "amiga personal" de Camps, però ha negat rotundament haver rebut instruccions per a adjudicar a Orange Market la instal·lació dels pavellons interiors del Consell de l'Esport a la fira Fitur. "A mi ningú m'ha assenyalat cap empresa per a contractar. Absolutament res, mai", ha assegurat l'esportista, que va substituir David Serra en el càrrec. També ha declarat que va saber qui era el Bigotes per la televisió.

La resta de testimonis que han passat pel tribunal de San Fernando de Henares aquest dimarts han sigut fonamentalment excaps d'àrea i tècnics de la Conselleria d'Esports que dirigiren Alejandro Font de Mora primer, i Trini Miró després. L'anècdota del matí l'ha protagonitzada l'advocat de Francisco Camps, que no ha pogut reprimir-se i ha amollat un exabrupte quan primer ha sonat un mòbil a la sala i just després s'ha sentit un altre soroll mentre ell estava parlant.

Fins dijous continuarà la desfilada de testimonis, entre els quals s'ha citat també personal d'Easy Concept, una de les empreses de la Gürtel, l'exgerent de l'empresa d'Habitatge de Boadilla del Monte, una exdiputada autonòmica del PP i tècnics de la Conselleria de Benestar Social.

Ricardo Costa i Milagrosa Martínez, entre els testimonis

Es preveu que el juí quede vist per a sentència el 27 de juny, si no hi ha més endarreriments. El nou calendari estableix díhuit sessions durant les quals s'espera també la declaració de Ricardo Costa, exsecretari general dels populars valencians i antiga mà dreta de Camps, ja condemnat a quatre anys de presó en una peça anterior de la Gürtel. Igualment, està cridada a testificar l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, que ja té una condemna de nou anys.

En aquesta causa, coneguda popularment com la peça de Fitur, l'expresident Camps seu al banc dels acusats al costat de Correa, el Bigotes, i Pablo Crespo, número dos de la Gürtel; així com tres exconsellers del seu govern. Durant el juí, tant els capitosts de l'entramat com diversos acusats, vora una desena, assenyalen directament el polític del PP com la porta d'entrada de la xarxa corrupta a la Comunitat Valenciana. Són, fonamentalment, tots els processats que han tancat pactes de conformitat amb la Fiscalia i han confessat els fets a canvi de reduccions de les condemnes. En tot moment, Camps ha sostingut que les acusacions són "una gran mentida" per a intentar implicar-lo en el cas i ha insistit que hi ha una "teoria de la conspiració" contra ell. També ha assegurat que no va conéixer les empreses de la Gürtel fins que va esclatar el cas el 2009 i que no va mantindre mai cap relació amb el Bigotes. "Mai en la vida ha entrat al Palau de la Generalitat Álvaro Pérez. No hi consta cap registre d'entrada", va afirmar durant la seua defensa. Anticorrupció, però, no dona credibilitat a aquesta versió dels fets i demana per a ell dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

També et pot interessar

stats