Teresa Ribera considera que el debat sobre la construcció del MidCat per França encara està obert

La ministra recorda que Espanya manté la mateixa actitud de disponibilitat per al conjunt d'Europa

Canonades d'un gasoducte a Alemanya
Canonades d'un gasoducte a Alemanya / Hannibal Hanschke (Reuters)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha defés aquest dimecres que la qüestió sobre la construcció del gasoducte MidCat per a connectar Espanya i França, al qual aquest últim país s'oposa, encara "no és un debat tancat".

Ribera s'ha referit així a les declaracions fetes aquesta mateixa setmana pel president francés, Emmanuel Macron, que dilluns va assegurar que no fan falta noves interconnexions de gas amb Espanya perquè les actuals estan molt lluny de la saturació. Macron va remarcar que el projecte de gasoducte MidCat no es justifica per motius energètics o ambientals. Macron reaccionava a les converses entre el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'apostar per una interconnexió gasista des de la península Ibèrica com a solució "a llarg termini" per a un subministrament europeu.

L'endemà de les declaracions de Macron, la Comissió Europea (CE) va evitar secundar obertament la construcció del gasoducte que defenen Espanya i Alemanya, i va assenyalar que el seu futur depén de les discussions entre els països "involucrats". Ribera considera que hi ha "un punt d'incoherència quan Europa destaca que és capital utilitzar les infraestructures d'una manera més intel·ligent". Per a la ministra espanyola, la situació que s'ha generat "és injusta", ja que al seu parer "no és imposar res a ningú, sinó veure com es concilia l'interés europeu en tot això".

La posició d'Espanya, ha agregat, "ha de ser la de disponibilitat per al conjunt d'Europa", i ha precisat que "no es tracta de fer la vida més difícil a França", sinó "convidar a reflexionar a tots, França inclosa".

La ministra ha volgut aclarir la posició de la CE, que no té el MidCat en la seua "llista de projectes d'interés comunitari": "Si li hagueren preguntat si el MidCat figurava en la seua llista de projectes estratègics de cara a la crisi que s'inclouen en el pla Repower EU, haguera respost que sí".

També et pot interessar

stats