Ribera assegura que Espanya pot incrementar entre un 20% i un 30% l'exportació de gas d'ací a dos o tres mesos

La ministra de Transició Ecològica afirma que la part espanyola del gasoducte Midcat podria estar acabada "al cap de huit o nou mesos"

Planta de regasificació al Port de Sagunt
Planta de regasificació al Port de Sagunt

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha assegurat aquest divendres que la instal·lació d'un compressor addicional en les interconnexions a França podria elevar entre un 20% i un 30% la capacitat d'exportar gas d'Espanya.

Ribera ha explicat en una entrevista en TVE que aquesta mesura, juntament amb una millor logística dels vaixells metaners, poden ser solucions a curt termini per a contribuir al proveïment de gas d'Europa a causa "del xantatge de Putin".

Per a això, la ministra confia a aprofitar millor el port de Gijón per a l'enviament de metaners a partir de desembre.

La vicepresidenta ha celebrat les paraules del canceller alemany, Olaf Scholz, que va reclamar aquest dijous un gasoducte que permetera que Portugal i Espanya proveïren la resta d'Europa.

Per a Ribera, aquestes paraules són una mostra que la interconnexió gasista d'Espanya no és un assumpte bilateral amb França, sinó alguna cosa que involucra a altres països comunitaris. De fet, ha convidat Alemanya a formar part de les reunions d'alt nivell que es mantenen en aquests moments amb el país veí.

La part espanyola del gasoducte Midcat, "al cap de huit o nou mesos"

La ministra de Transició Ecològica ha reconegut que la construcció del Midcat requerirà una "inversió molt important" i ha defensat la necessitat que es tracte d'una infraestructura que es plantege per a una vida entre 30 i 50 anys en la qual, posteriorment, el gas deixe pas a l'hidrogen renovable en les mateixes canonades.

Ribera ha assegurat que els treballs en la part espanyola del gasoducte podrien estar acabats d'ací a huit o nou mesos, però els terminis finals també depenen del que faça França en la seua part de la frontera.

"Té poc sentit que nosaltres correguem molt si, del costat francés, es converteix en un carreró d'eixida", ha remarcat. També ha afegit que en tractar-se d'un projecte que millorarà la seguretat de subministrament de tot Europa, el govern considera que hauria de finançar-se com a projecte europeu.

La ministra ha destacat les possibilitats de prendre mesures energètiques a escala europea i ha recalcat la predisposició d'Espanya a col·laborar amb els seus socis en el marc de la crisi energètica.

També et pot interessar

stats