Macron assegura que no fan falta noves interconnexions de gas amb Espanya

El president francés afirma que el projecte de gasoducte MidCat no es justifica per motius energètics o ambientals

El president de França, Emmanuel Macron, atén els mitjans de comunicació
El president de França, Emmanuel Macron, atén els mitjans de comunicació / Ludovic Marin (Efe)

El president francés, Emmanuel Macron, ha assegurat que no fan falta noves interconnexions de gas amb Espanya perquè les actuals estan molt lluny de la saturació. En aquest sentit, ha afegit que el projecte de gasoducte MidCat no es justifica per motius energètics o ambientals.

Durant una conferència de premsa sobre energia, Macron ha explicat que els dos gasoductes que uneixen actualment els dos països estan "infrautilitzats", perquè des de febrer s'estan usant al 53% i que a l'agost ha sigut França la que ha exportat gas a Espanya i no al contrari. "No comprenc el problema a curt termini que s'intenta resoldre. Si estiguérem al 100% de la utilització, diria el contrari", ha precisat.

En canvi, s’ha mostrat a favor de "desenvolupar les connexions elèctriques amb Espanya" per a l'exportació a Europa d'energia produïda a partir de renovables.

Respecte a la proposta espanyola que el gasoducte es construïsca per a poder transportar en el futur hidrogen verd, ha assenyalat que els experts consideren que farien falta "fortes inversions" per a adaptar la infraestructura amb aquesta finalitat.

"Alguns em diuen, fins i tot, que seria aberrant transportar hidrogen d'Espanya a França o Alemanya”. El que tindria més sentit —ha deixat clar— és exportar electricitat renovable d'Espanya a França o a altres països europeus perquè fora allí on l’electricitat es transformara en hidrogen.

El MidCat, amb el qual es preveia la construcció d'una nova interconnexió entre Espanya i França per Catalunya, ja havia sigut arxivat el 2019 per falta de rendibilitat. Per a París, no sols seria molt costós —més de 3.000 milions d'euros—, sinó que la posada en marxa tardaria anys i no permetria afrontar la crisi energètica actual provocada per la guerra a Ucraïna. A més, resulta difícilment justificable ara que la UE pretén prescindir a mitjan termini dels hidrocarburs per a apostar per les renovables.

També et pot interessar

stats