Tamames, a Sánchez: "Diuen que són el govern més inclusiu i feminista de la història, crec que és excessiu"

El candidat de Vox en la moció de censura justifica la iniciativa en la necessitat de reformar el Codi Penal i pel "desgavell generalitzat" que hi ha en la despesa pública "per electoralisme"

Tamames conversa amb Abascal en el Congrés, aquest dimarts
Tamames conversa amb Abascal en el Congrés, aquest dimarts / Chema Moya (Efe)

Més de dues hores i mitja s'ha fet esperar la intervenció de Ramón Tamames, candidat de Vox en la moció de censura que ha presentat la formació d'ultradreta en el Congrés per a tombar la coalició de govern estatal que lidera Pedro Sánchez. En un discurs de vora una hora, el veterà professor i exdirigent del Partit Comunista d'Espanya (PCE) ha defensat els motius que l'han portat a posar la cara i el nom en la iniciativa promoguda per Vox i que justifiquen la necessitat de fer fora l'executiu actual, integrat per PSOE i Unides Podem, per a convocar eleccions avançades. Així, ha fet una esmena a la totalitat a la gestió del govern espanyol en tots els àmbits, que ell ha qualificat de "govern Frankenstein", i ha criticat la situació de "desgavell generalitzat de la despesa pública, en funció de despeses electorals més que de creació de riquesa i ocupació". "S'autodefineixen com el govern més inclusiu de la història, crec que és excessiu", ha dit Tamames. 

El Congrés acull aquest dimarts la primera sessió del debat de la moció de censura presentada pel partit d'extrema dreta contra Pedro Sánchez. És la sisena de la democràcia i la segona que impulsen contra el cap de l'executiu, però aquesta vegada té un component insòlit: el candidat que es presenta és independent i no pertany a cap formació política. A huit mesos de complir 90 anys, els problemes de mobilitat que pateix feien aconsellable que intervinguera des de l'escó del mateix Abascal per a evitar així haver de pujar a la tribuna. Tamames, que no ha aplaudit el líder de Vox en cap moment de les intervencions que ha fet, ha aconseguit finalment prendre la paraula després que ell i Sánchez hagen acaparat el debat durant la primera part. En un to pausat i calmat, en contrast amb la picabaralla acalorada que han protagonitzat Abascal i el president espanyol, Tamames ha repassat tots els camps de gestió de l'executiu i ha defensat la necessitat d'un "canvi radical" a Espanya.

Amb "tota l'alegria del món", bastó en mà i recolzat en el muscle d'un uixer ha entrat a l'hemicicle Tamames, que ha escoltat atent la primera part del debat. Les dues primeres hores i mitja s'han convertit pràcticament en un cara a cara brusc entre Sánchez i Abascal, que s'han embolicat en rèpliques farcides de retrets i acusacions mútues mentre el candidat esperava, pacient, el torn de paraula. El discurs s'ha allargat més de 50 minuts i ha sigut tota una dissertació, a manera de lliçó magistral. El candidat ha començat remuntant-se a quan des de la presó de Carabanchel, on el reclogueren el 1956 al costat d'altres companys que van participar en les rebel·lions estudiantils, reflexionava sobre la necessitat de "la reconciliació nacional i la conquesta de llibertats".

Durant el discurs, ha argumentat que la reforma del Codi Penal per a suprimir el delicte de sedició, rebaixar la malversació o canviar el càstig a la violència sexual justifica la necessitat de presentar una moció de censura al govern actual. Tal com s'esperava, Tamames ha fet una defensa de la unitat d'Espanya i ha proclamat en l'hemicicle que "l'autodeterminació no existeix", al mateix temps que ha denunciat que la llei electoral continue donant una "sobrerepresentació" al nacionalisme que condiciona els governs. En essència, Tamames ha exposat els pilars del discurs que es va filtrar la setmana passada, encara que abreujant-lo i introduint diverses novetats. Per exemple, quan ha assenyalat que en conéixer-se el propòsit de Sánchez de modificar el Codi Penal "és quan s'hauria d'haver fet una moció de censura de tota l'oposició, perquè es va trencar un principi fonamental de la Constitució".

Contra la memòria històrica i les crítiques a grans empreses

El veterà expolític també ha dedicat espai en la intervenció per a criticar les polítiques actuals de memòria històrica, en considerar que això “ha creat molts problemes i els crearà”. “Una memòria democràtica que està faltant a la veracitat i està pel partidisme”, ha expressat, per a continuar: “En una Guerra Civil no hi ha només un costat bo i un altre de dolent, en la nostra es van cometre atrocitats en els dos bàndols i ara s'intenta limitar-les pràcticament a un d'ells, quan en realitat la Segona República va ser una situació no tan angelical com pretenen demostrar actualment”. Així, ha reflexionat durant uns instants amb el "pas arrere" que ha significat, a parer seu, la memòria històrica i democràtica tal com l'entenen els governs progressistes actuals: “S'encoratja la divisió de la societat en dues meitats (...) insistisc, deixem la història als historiadors, perquè és l'única forma racional de resoldre el problema i no tornar a les topades. El govern de la nació ha de vetlar per tot això”, ha opinat. 

En una Guerra Civil no hi ha només un costat bo i un altre de dolent Ramón Tamames - Candidat de Vox en la moció de censura
El desenvolupament industrial d'Espanya té el primer enemic en el govern Ramón Tamames - Candidat de Vox en la moció de censura

A més, ha carregat contra les crítiques abocades des de la branca d'Unides Podem en el govern contra les grans empreses i s'ha referit explícitament al president d'Inditex, Amancio Ortega, i al de Mercadona, Juan Roig, a qui la ministra Ione Belarra va qualificar de "capitalista sense ànima". Ell ha remarcat que són "dues empreses fonamentals" per al nostre país i ha lamentat que se les critique "permanentment". "El desenvolupament industrial d'Espanya té el primer enemic en el govern, per l'autèntica aversió als empresaris", ha criticat Tamames. A parer seu, la fuga de companyies que està produint-se al país és perquè hi ha "un tractament obsolet" dels grups industrials. "Ho veiem en el cas de Ferrovial", ha puntualitzat. 

Tamames, que ha reconegut ser conscient que la iniciativa parlamentària no prosperaria per falta de suports, ha demanat als "partits constitucionals" que "complisquen amb un mínim per a tota la nació".

També et pot interessar

stats