Abascal presenta la moció de censura de Vox: "Ens dirigim a tots els espanyols que ens escolten sense atendre a traduccions malintencionades"

La iniciativa, encapçalada pel professor i economista Ramón Tamames, és la segona que es presenta contra el govern de Pedro Sánchez i naix abocada al fracàs per falta de suport parlamentari 

Santiago Abascal, aquest dimarts en el Congrés
Santiago Abascal, aquest dimarts en el Congrés / J.J. Guillén (Efe)

"Disbarat", "circ", "xirigota", "mala broma", "poctrellat", "esperpent" són alguns dels adjectius triats per líder de Vox, Santiago Abascal, per a obrir la intervenció amb què presenta aquest dimarts en el Congrés la moció de censura que el seu partit ha impulsat contra el govern de Pedro Sánchez. Recitant aquest seguit de qualificatius i fent servir la ironia davant les crítiques que ha rebut Vox per haver registrat la proposta, ha començat el debat de la sisena de la democràcia i la segona de l'extrema dreta contra el president Sánchez. I té un component inèdit: el candidat que es presenta, veterà professor i economista Ramón Tamames, és independent i no pertany a cap partit polític.

És una moció de censura descafeïnada, anunciada fa tres mesos i que naix pràcticament morta. Primer, perquè a penes té possibilitat de prosperar per la falta de suport parlamentari, segons apunten totes les previsions: Vox té només 52 dels 350 diputats i diputades de la cambra. Segon, perquè la intervenció del candidat ja es coneixia per endavant, ja que va filtrar-se als mitjans de comunicació. Tercer, perquè el líder del principal partit de l'oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo, no estarà ni present en l'hemicicle. "Per a encapçalar l'oposició seria bo estar ací", li ha amollat Abascal.

Els pareix un esperpent presentar Tamames? Com s'anomena el seu? Santiago Abascal - President de Vox

"Què fan ací tots vostés"?, s'ha preguntat Abascal, que ha criticat que la resta de grups parlamentaris fa "molts dies que intenten ridiculitzar" la iniciativa. Un assumpte que, a parer seu, és "una cosa molt seriosa". "Sobren els motius per a aquesta moció de censura", ha assegurat el líder de la ultradreta, que l'ha justificada "davant la greu situació que travessa la pàtria" i davant la necessitat de posar fi a una "legislatura suïcida". Seguidament, ha lamentat que "poc importa el que es diga ací", a l'hemicicle, perquè "tot el que diran demà els mitjans de comunicació està prèviament escrit abans que es produïsca el debat". Dit això, el líder de Vox ha deixat clar que ells es dirigeixen als espanyols que els escolten hui "sense atendre a traduccions malintencionades" de la realitat. "Els pareix un esperpent presentar Tamames? Com s'anomena el seu?", ha ironitzat el parlamentari d'extrema dreta. 

Abascal ha centrat gran part del seu discurs a criticar la gestió de l'executiu estatal. Ha disparat contra tots els àmbits i ha assenyalat que Pedro Sánchez és un polític "caducat" amb un projecte polític en "descomposició". Entre altres assumptes, ha qüestionat la gestió econòmica, sanitària, de l'educació, la política migratòria i les de foment de la igualtat. En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que, segons ha dit, ha provocat la llei "només sí és sí" en haver beneficiat "milers de violadors i agressors sexuals" i ha promés que si Vox governa derogarà "totes les lleis" que han eixit del Ministeri d'Igualtat i que "denigren la dona i esborren tota la seua naturalesa".

Missatge al PP

A més de carregar contra el govern espanyol, Abascal s'ha volgut dirigir específicament al PP en el discurs inicial. Els ha retret la distància marcada en els últims mesos amb el seu partit i els ha dit que Vox "no és l'enemic a batre". Després els ha allargat la mà i els ha demanat suport perquè prospere la moció i Tamames puga convocar eleccions avançades el 28 de maig, amb les autonòmiques i municipals. "Per la meua part, queda tot oblidat. Comencem de cap i de nou. Els demanem que votem junts i retratem el pitjor govern en dècades", ha proclamat des del faristol del Congrés.

També et pot interessar

stats