Sánchez repta Abascal: "No pot anomenar cap èxit del seu partit perquè no existeix"

El president espanyol qualifica d'"estrambòtica" la moció de censura de Vox i es pregunta "per a què serveix" el partit ultradretà

Sánchez, aquest dimarts en el Congrés
Sánchez, aquest dimarts en el Congrés / Chema Moya (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha centrat la primera rèplica a tractar de desacreditar el líder de Vox, Santiago Abascal, a qui ha descrit com un polític catastrofista que es "disfressa de profeta" i té "poca afecció a la feina". El Congrés acull aquest dimarts la primera sessió del debat de la moció de censura presentada pel partit d'extrema dreta per a tombar el govern de Pedro Sánchez. És la sisena de la democràcia i la segona que impulsen contra el cap de l'executiu, però aquesta vegada té un component insòlit: el candidat que es presenta, el veterà professor i economista Ramón Tamames, és independent i no pertany a cap formació política. 

La que es debat aquest dimarts és una moció de censura descafeïnada, anunciada fa tres mesos i que naix pràcticament morta. Primer, perquè a penes té possibilitat de prosperar per la falta de suport parlamentari, segons apunten totes les previsions: Vox té només 52 dels 350 diputats i diputades de la cambra. Segon, perquè la intervenció del candidat ja es coneixia per endavant, ja que va filtrar-se als mitjans de comunicació. Tercer, perquè el líder del principal partit de l'oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo, no està ni present en l'hemicicle. 

Sánchez, que ha qualificat la iniciativa de Vox d"'estrambòtica" i "xou parlamentari", ha optat per dirigir-se a Abascal i no a Tamames. I li ha retret que el seu partit no haja fet "ni una sola proposta sanitària" durant la pandèmia de covid-19, ni cap projecte per a crear ocupació, ni cap plantejament per a millorar la convivència a Espanya. "Ni una sola proposta de què fer amb Espanya més enllà de les seues afirmacions furioses", li ha amollat al dirigent ultradretà, abans de reptar-li a pujar al faristol i esmentar "un sol èxit" de Vox, "un canvi real en positiu en favor de la vida dels espanyols". "No pot fer-lo, perquè senzillament no existeix", ha contestat ell mateix. 

Ni una sola proposta de què fer amb Espanya més enllà de les seues afirmacions furioses Pedro Sánchez - President del govern espanyol

Així, durant tota la intervenció, el líder de l'executiu de coalició que conformen PSOE i Unides Podem s'ha esforçat per qüestionar el paper que juga Vox en la política espanyola i la utilitat de la moció presentada. "Per a què serveix Vox?", s'ha preguntat, abans de dir que l'única cosa que hi aporten és "un plus de brutalitat". "No és que no sàpiguen diagnosticar, és que no volen ni poden resoldre els problemes que afronta Espanya. Només saben assenyalar falsos culpables i dirigir contra ells l'odi dels qui pateixen els problemes". 

El líder de l'executiu ha tractat de desmuntar els arguments amb què el partit d'extrema dreta fonamenta la moció de censura, entre els quals estan la unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució. En aquest sentit, ha deixat clar que "si algú no compleix la constitució és el PP", que encadena "1.565 dies faltant a l'obligació de renovar el Consell General del Poder Judicial", ha subratllat. "El que a vostés els motiva realment per a registrar aquesta moció de censura és frenar per qualsevol mitjà les polítiques del govern de coalició progressista", ha sostingut Sánchez des del faristol. A més, ha exigit Abascal que demane perdó per haver anomenat "boges" a les ministres d'Unides Podem Irene Montero i Ione Belarra el passat 5 de març. "Retire aquest insult inadmissible si li queda un mínim de dignitat política", li ha dit. 

D'altra banda, Sánchez ha considerat "grotesc" que Vox compare "l'ovella negra" que suposa el cas Mediador —en el qual presumptament està implicat l'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies Tito Berni—, amb "l'olla de la corrupció" en la qual el PP "va xipollejar durant anys". I ha acusat Abascal d'haver estat "prop" de la corrupció dels populars quan va estar al capdavant del que ha qualificat de "quiosquet" a la Comunitat de Madrid quan Ignacio González era el president.

"No hi haurà marxa arrere a Espanya"

Una vegada ha donat per vençuda la batalla dialèctica contra Abascal, el cap de l'executiu estatal s'ha dirigit a Tamames per a dir que esperava que el debat amb ell fora constructiu i de més nivell. Tot i això, s'ha referit a ell com un "esquer" que ha utilitzat l'extrema dreta per a "amagar-se i amagar el seu projecte infumable i impresentable".

No hi haurà marxa arrere a Espanya. Ni el dictador retornarà al seu mausoleu, ni la societat espanyola renunciarà a tot el que han aconseguit aquests últims tres anys Pedro Sánchez - President del govern espanyol

I ha conclòs amb una advertència a Abascal i a tots els parlamentaris de Vox: "Les seues paraules no trobaran més ressò que en l'auditori complaent del PP i algun trànsfuga. Tot i els seus esforços, no hi haurà marxa arrere a Espanya, com vostés aspiren. Ni el dictador retornarà al seu mausoleu, ni la societat espanyola renunciarà a tot el que han aconseguit aquests darrers tres anys".

L'abstenció del PP, un "pagament en diferit" a Vox

Un altre dels fils conductors del discurs de Sánchez ha sigut l'intent de vincular al PP amb Vox. "Passet a passet, ja té el PP prop del sí", ha ironitzat el cap de l'executiu, que ha criticat que el principal partit de l'oposició es deixe "arrossegar" pel discurs ultra per "por que els anomenen 'dreteta covarda'". “Per molt que tracten de separar-se del PP s'assemblen com dues gotes d'aigua. Són les mateixes polítiques regressives, han votat en contra de tots els avanços socials en matèria de política econòmica en moments tan difícils com la pandèmia i la guerra”. Sols que l'extrema dreta, a diferència del PP, "sols aporta un plus de radicalitat", ha remarcat.

Cap al principal partit de l'oposició, Sánchez ha llançat diversos dards amb un propòsit clar: tirar-los a la cara que opten per l'abstenció "indecent" davant la moció de censura en lloc de votar-hi en contra, com feren la vegada anterior quan el PP estava comandat per Pablo Casado. "Els que demà s'abstindran són tan responsables com vostés de l'immens mal que fan a la democràcia espanyola", ha proclamat dirigint-se a Vox. I ha llançat una advertència als populars: "El que farà el PP amb aquesta abstenció és un pagament en diferit, com es porta a casa". Un "deute", els ha dit, que "Vox es cobrarà". "Vagen amb compte perquè aquest negoci és dels que deixen taca i més prompte que tard la ultradreta vindrà a exigir-los un segon pagament en diferit per a saldar els deutes", ha afegit.

També et pot interessar

stats