Soler demana a l'oposició que faça pinya a favor d'un nou sistema de finançament autonòmic

El conseller considera que cal un pacte d'Estat previ perquè es puga aprovar després al Congrés dels Diputats.

Vicent Soler
Vicent Soler ha parlat aquest divendres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC
26 de març 2021 - 12:03

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha parlat en Les notícies del matí sobre la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic, després de saber-se que serà difícil que arribe en aquesta legislatura. Soler diu que el Consell és el primer interessat en un nou finançament per a la Comunitat Valenciana, però que és necessari que tots els partits de l'oposició facen pinya respecte a aquesta qüestió.

Soler ha explicat que el govern ha de posar la proposta "damunt de la taula", però ha assenyalat que per a tindre un nou sistema de finançament autonòmic, l'ha d'aprovar un govern que està en minoria. "El País Basc i Navarra estan en un altra lliga, i Catalunya està a les seues coses. Llavors o ho secunden el PP i Ciutadans en un pacte d'Estat, o no s'aprovarà", ha comentat el conseller.

Considera, per tant, que és millor aconseguir un acord previ de les forces polítiques i "no crear falses expectatives, perquè si no s'aprovara al final del trajecte, el que es generarà és frustració i els valencians estem farts de frustració". Per això, Soler ha demanat a la líder del PP valencià, Isabel Bonig, que parle amb el seu president nacional, Pablo Casado, i li reclame que "els valencians no podem continuar amb un sistema injust des del principi dels temps".

D'altra banda, Soler ha assenyalat que l'actitud de l'actual govern és diferent de la del PP, ja que llavors no es reconeixia la injustícia que suposa que la Comunitat Valenciana siga l'autonomia pitjor finançada. "Ara partim de dues situacions noves, el reconeixement de la inequitat i la cobertura d'una certa suficiència financera mitjançant els 16.000 milions de l'any passat que van passar a les comunitats i els 13.000 milions d'enguany". Uns diners que, segons el conseller, s'han repartit amb nous criteris "més adequats a la realitat, com la població o l'atur, assumibles per nosaltres".

Les ajudes arribaran d'ací a poc més d'un mes

En un altre ordre de coses, respecte a les ajudes directes per la pandèmia per als sectors afectats, Soler espera que els 647 milions d'euros que corresponen a la Comunitat Valenciana puguen ser realitat d'ací a "poc més d'un mes quan es faça un conveni amb el Ministeri d'Hisenda".

La seu social de la nova CaixaBank "ens posa en el mapa"

Finalment, Soler ha destacat que és una gran satisfacció que el nou banc de la fusió de Bankia i Caixabank tinga la seu social a València, ja que "això ens posa en el mapa". "El fet que estiga ací, parla d'estabilitat i unes condicions econòmiques, i juga a favor de nosaltres amb els intangibles de qualitat, marca i prestigi". Però, el conseller ha dit que la Generalitat no vol només la seu social, sinó que també hi haja una "secció operativa" del nou banc a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats