Amb una elevada abstenció, el Congrés convalida el fons d'11.000 milions per a empreses

El decret s'ha convalidat amb 177 vots a favor, 59 en contra i 113 abstencions i es tramitarà com a projecte de llei.

Diputats socialistes aplaudeixen durant el ple del Congrés dels Diputats celebrat aquest dijous a Madrid
Diputats socialistes aplaudeixen durant el ple del Congrés aquest dijous a Madrid / Emilio Naranjo (Efe)

El ple del Congrés ha convalidat, encara que amb una elevada abstenció, el reial decret pel qual es crea un paquet d'ajudes d’11.000 milions d'euros per a empreses. Els diputats han convalidat el decret amb 177 vots a favor, 59 en contra i 113 abstencions, i es tramitarà com a projecte de llei amb el suport pràcticament de tota la cambra.

Els grups s'han posicionat en les intervencions. Hi han votat a favor el PSOE, Podem, ERC, la UPN i Coalició Canària; i en contra, Vox, JxCat i Fòrum Astúries; i s’han abstingut el PP, Cs, el PDeCAT, el PNB, el BNG, la CUP i EH bildu.

En general, l'oposició ha mostrat la disconformitat amb el decret per considerar les ajudes "insuficients", principalment perquè només podran beneficiar-se'n empreses pertanyents a 95 sectors d'activitat i deixarà fora sectors com perruqueries, autoescoles i botigues de souvenirs.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha defensat aquest fons d'ajudes perquè, després del mal "significatiu" causat per la pandèmia, "tenim per davant setmanes complicades i cal continuar ajudant treballadors, empreses i autònoms".

La major part d'aquest paquet d'ajudes, 7.000 milions d'euros, seran ajudes directes a pimes i treballadors autònoms i les gestionaran els governs regionals. En aquest apartat s'inclou la concessió de quantitats entre 4.000 i 200.000 euros per a empreses i autònoms que hagen perdut almenys un 30% dels ingressos, uns fons que hauran de destinar a pagar despeses fixes i deutes.

Altres 3.000 milions d'euros seran per a avals destinats a reestructurar deute de les empreses, i els 1.000 milions d'euros restants aniran per a la creació d'un fons de recapitalització per tal de reforçar els balanços d'empreses mitjanes que siguen viables a mitjà i llarg termini.

L'oposició critica l'abast i el retard del fons

La diputada de Cs María Muñoz, ha criticat que s'haja esperat un any per a donar les primeres ajudes directes i ha considerat que la quantia és "insuficient" i el sistema de repartiment, "ineficaç". Per Vox, la diputada Patricia Rueda ha denunciat que el text estableix "tants condicionants", com l'obligatorietat de mantindre l'activitat fins a juny de 2022, que farà "pràcticament impossible" que molts negocis puguen accedir a les ajudes. 

També et pot interessar

stats