Soler: "El Botànic va haver de posar orde en el sector públic valencià perquè era un caos"

L'exconseller d'Hisenda demana "una solució de consens" en el pròxim congrés extraordinari del PSPV i advoca pel líder que "millor puga gestionar el llegat de Ximo Puig"

El catedràtic d'Economia i exconseller d'Hisenda Vicent Soler, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El govern del Botànic va haver d'intervindre per a "posar orde" en el sector públic valencià perquè "històricament havia sigut un caos". Ho ha explicat en Les notícies del matí el catedràtic d'Economia i exconseller d'Hisenda Vicent Soler, que ha replicat les paraules del president de la Generalitat.

Carlos Mazón ha anunciat que suprimirà sis empreses públiques i farà una auditoria a tot el sector públic de la Generalitat "pel caos i el descontrol" de la situació heretada del Botànic.

Per a Vicent Soler, les empreses públiques són necessàries per a prestar determinats serveis, però han d'obrar amb "total transparència perquè els diners són de tots i això és sagrat". No és, segons Soler, la situació que es van trobar el 2015 quan van assumir el govern.

Quan vam arribar no hi havia ni relacions de lloc de treball, no hi havia publicació de qui es contractava, no hi havia concrecions de massa salarial que està obligada per la llei, no hi havia res i vam haver d'actuar immediatament

"Quan vam arribar no hi havia ni relacions de lloc de treball, no hi havia publicació de qui es contractava, no hi havia concrecions de massa salarial que està obligada per la llei, no hi havia res. Per tant, era un caos, ací entrava qualsevol, feia allò que volia i vam haver d'actuar immediatament".

Vicent Soler també creu que el control és necessari i que, en alguns casos, cal una auditoria externa com la que ha anunciat el president Mazón. Però que aquest control està perfectament garantit per la intervenció i la Sindicatura de Comptes.

"Cada any la Sindicatura fa la seua auditoria i ofereix propostes de millora, per tant, està mol bé que s'investigue, però desautoritzar la Sindicatura de Comptes, la intervenció o l'Oficina Antifrau em sembla poc elegant".

Com a dada quantitativa, Soler ha indicat que el sector empresarial era el 22% del pressupost de la Generalitat en l'any 2015 i al final del Botànic era el 12%.

D'altra banda, en clau socialista, Soler també ha demanat "una solució de consens" en el pròxim congrés extraordinari del PSPV per a no repetir errors del passat. "Si no aprenem de la història, estem perduts".

L'actual direcció, encapçalada per Ximo Puig, ha tornat a fer una crida a l'organització per a trobar candidatures de consens fins ara impossibles. La solució és aprendre de les errades del passat on els socialistes van estar vint anys en l'oposició. Puig no vol més travessies del desert i fa una crida a evitar els enfrontaments interns.

Un missatge dirigit a possibles aspirants, la ministra Diana Morant, i a aquells que no semblen de moment disposats a entrar en candidatures d'altres, els secretaris provincials de València, Carlos Fernández Bielsa, i d'Alacant, Alejandro Soler.

A mi m'agradaria que sumaren esforços i agafaren el líder que millor puga gestionar el llegat de Ximo Puig

"Tots tres em semblen estupends, però estan obligats a posar-se d'acord per a gestionar. A mi m'agradaria que sumaren esforços i agafaren el líder que millor puga gestionar el llegat de Ximo Puig".

En aquest sentit, l'exconseller ha destacat l'essència" autonomista i federalista" que representa Ximo Puig, que "ha fet un canvi en les formes de governar" i com a secretari general del PSPV "ha integrat les diferències".

Per tant, per a Soler el futur nou lideratge dels socialistes valencians ha de tindre "integració interna i capacitat d'entendre la socialdemocràcia del segle XXI des d'una mirada valenciana".

També et pot interessar

stats