La Generalitat anuncia una auditoria del sector públic i l’eliminació de sis "empreses fantasma"

El cap del Consell no descarta reclamar responsabilitats al Botànic si es detecten irregularitats durant una etapa que ha qualificat de "pou sense fons de contractació a dit"

Carlos Mazón ha anunciat l'eliminació de sis empreses de la Generalitat i una auditoria de tot el sector públic valencià / À Punt NTC

Una auditoria del sector públic instrumental de la Generalitat que permeta saber les despeses que ha fet el govern del Botànic i, en funció de les conclusions que oferisca, exigir “responsabilitats administratives i penals” als anteriors responsables autonòmics si escau. I, d’altra banda, eliminar sis “empreses fantasma” perquè les tasques que tenen encomanades ja les du a terme alguna direcció general. Són dues de les principals mesures que ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Carlos Mazón, sobre “el caos heretat” i “la gravetat de la situació” amb què s’ha trobat el seu executiu, segons ha detallat en una compareixença que ha oferit aquest matí.

El cap del Consell justificava aquesta anàlisi dels comptes després d’haver detectat determinades irregularitats en la contractació pública durant el mandat del PSPV, Compromís i Podem. Per a Mazón, la gestió que ha fet el govern precedent ha sigut “un pou sense fons de contractació a dit” i “una barra lliure que va obrir el Botànic”. Així mateix, el president de la Generalitat ha denunciat públicament que els anteriors dirigents de la Generalitat va desatendre “la majoria de recomanacions” de gestió i tramitació de contractes menors, entre altres irregularitats detectades.

Mazón ha revelat que la Intervenció de la Generalitat xifra en un total de 253.122 els contractes adjudicats "a dit" per import de 713 milions d'euros en els últims quatre anys.

Per aquesta raó, com ha exposat i ja va deixar entreveure en la sessió de control de novembre, el cap del Consell ha encarregat una auditoria general del sector públic, que es durà a terme al llarg d’enguany, amb les primeres passes en el primer trimestre. Carlos Mazón ha concretat que aquesta anàlisi amb detall dels comptes públics tindrà dos pilars: una auditoria forense, que permetrà saber "on ha anat cada euro" i una altra d'operativa, amb la intenció de posar de manifest "duplicitats, ineficiències i el rumb del conjunt d'entitats".

Paral·lelament a aquestes auditories, el president de la Generalitat ha anunciat que ben prompte s'aprovarà l'inici de l'expedient per a portar a les Corts un projecte de llei per a eliminar sis "empreses fantasma", que va crear el Botànic durant la legislatura anterior, que a més "va ser incapaç de posar en funcionament" i que tenen adjudicades funcions que ja desenvolupa alguna direcció general de la Generalitat, com ha assegurat durant la compareixença.

Les entitats que s'eliminaran

Es tracta, segons ha detallat Mazón durant la compareixença, de l'Agència Valenciana de l'Energia (les tasques de la qual ja fa la Direcció General d’Energia), l'Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat (direcció general TIC), l'Agència Valenciana d'Informació i Control Alimentaris (les competències de la qual assumeixen dues direccions generals, la de Producció Agrícola i la d’Indústria), l'Agència Valenciana de Residus i Economia Circular (el treball de la qual fa Vaersa), l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic (perquè ja hi ha una direcció general de Qualitat i Educació Ambiental) i l'Escola Valenciana d'Administració Pública (les tasques de la qual fa la Direcció General de Funció Pública).

Pel que fa al personal d’aquestes entitats que el Consell pretén suprimir, Mazón ha avançat que el “no polític” s’integrarà en les direccions generals corresponents. A més, ha puntualitzat que es tracta d'un grup reduït.

A més, el president de la Generalitat no ha descartat que aquesta neteja en el sector públic que fa tasques duplicades per diverses àrees es puga estendre a unes altres entitats del sector públic, en funció de les conclusions que oferisquen les auditories.

"Un conjunt d'alarmes prou greus"

El Consell adopta aquestes mesures en tindre constància “d’aspectes de dubtosa legalitat” arran dels informes de la Sindicatura de Comptes i de la Intervenció de la Generalitat relacionats amb les contractacions, la falta de control de recursos, la col·locació a dit i els pagaments sense autorització que s’han fet durant la legislatura en què Ximo Puig era president de la Generalitat. Es tracta, segons ha dit, d’"un conjunt d'alarmes prou greus", que el president pretén aclarir amb l’anàlisi econòmica que es durà a terme.

Mazón ha revelat que els informes inicials constaten que el 92% del sector públic no du a terme els procediments de contractació com estableix la llei, i en els últims quatre anys es van adjudicar directament 254.122 contractes per 713 milions d'euros (159 milions en contractes menors i 554 milions de despeses adquirides sense tramitar expedient de contractació).

Unes 4.000 contractacions sense autorització el 2021

En el capítol de personal, el president de la Generalitat xifra en 4.000 les contractacions, només el 2021, que no estaven autoritzades per la Direcció General de Pressupostos, i ha denunciat com a exemple que, a les portes de les eleccions del 28M, l'empresa SGISE, la societat creada per a gestionar els serveis d’emergències, "va tractar de colar 1.800 noves llocs de faena".

El president de la Generalitat ha apuntat que la plantilla del sector públic va augmentar un 35% i la despesa en personal es va disparar un 47%, la qual cosa suposa passar de 400 milions de cost en nòmines el 2015 a quasi 600 milions en l'últim any de gestió íntegra del govern anterior, en molts casos sense autorització, segons ha detallat.

Tots els valencians coneixen la Cova d’Alí Babá que va ser el sector públic amb el PP en la Generalitat José Muñoz - Síndic del PSPV

Les reaccions als anuncis de Mazón han tingut una ràpida resposta des de les files socialistes, principal partit del Botànic. El síndic del PSPV en les Corts, José Muñoz, eixia al pas de les iniciatives de Mazón i assegurava que "tots els valencians" coneixen "la Cova d’Alí Babá que va ser el sector públic amb el PP en la Generalitat", que "ha merescut condemnes de presó dels seus responsables" i portarà ara a judici Eduardo Zaplana, el "padrí polític" de Carlos Mazón.

El portaveu parlamentari socialista ha apuntat que "la gran reforma del sector públic de Mazón es tradueix a suprimir sis entitats inactives amb un estalvi total de zero euros" i l'ha acusat de "voler crear una cortina de fum davant les imminents sentències a dirigents del PP".

Muñoz ha indicat també que l'expresident Francisco Camps i diversos exconsellers "esperen sentència pel saqueig de la Generalitat de la trama Gürtel" i ha acusat Mazón de "mentir descaradament", perquè, al seu judici, "tan dolenta no haurà sigut la gestió anterior quan ha mantingut en el seu càrrec la persona responsable del Sector Públic amb el Consell del Botànic".

També et pot interessar

stats