Sánchez reitera el suport d'Espanya a una solució política al Sàhara en el marc de l'ONU

Confia que s'arribe a un acord entre la UE i el Regne Unit en relació amb Gibraltar que siga "respectuós" amb la doctrina de Nacions Unides

Sánchez durant la seua intervenció davant l'Assemblea General de Nacions Unides a Nova York / Peter Foley (Reuters)
Sánchez durant la seua intervenció davant l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York / Peter Foley (Reuters)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha reiterat el suport d'Espanya a una solució política al Sàhara Occidental en el marc de la carta de l'ONU i de les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides, durant la intervenció davant la 77 assemblea general de Nacions Unides a Nova York.

En el discurs ha ressaltat a més la tasca "fonamental" de l'enviat personal del secretari general de Nacions Unides al Sàhara, Staffan de Mistura. "Compta amb el suport total del govern d'Espanya", ha recalcat Sánchez.

Sobre aquest tema, ha indicat que Espanya continuarà fent costat a la població sahrauí en els campaments "com ha fet sempre, sent el principal donant internacional d'ajuda humanitària als campaments de refugiats sahrauís".

Pedro Sánchez va canviar a l'abril la posició d'Espanya respecte al Sàhara i va manifestar per carta al rei Mohamed VI que considerava el pla d'autonomia marroquina per a l'antiga colònia espanyola com "la base més sòlida, realista i creïble" per a una solució. Un fet que va provocar el malestar i les crítiques del Front Polisario, d'Algèria, de l'oposició política i dels socis de l'executiu, entre ells Unides Podem.

Enteniment bilateral amb Gibraltar

En un altre punt, el cap de l'executiu ha recordat que el passat 31 de desembre de 2020 Espanya i el Regne Unit van aconseguir un enteniment bilateral relatiu a Gibraltar en el marc de l'eixida del país de la Unió Europea i en el qual han treballat tots dos governs "intensament" perquè aquest enteniment establira les bases d'una futura relació del territori britànic amb la UE.

"Aquest acord haurà de ser respectuós amb la doctrina de l'ONU sobre aquest territori amb la qual Espanya s'alinea plenament", ha subratllat Sánchez. El president ha insistit que Espanya desitja treballar "pel desenvolupament d'una àrea pròspera social i econòmica que abaste tot l'espai i el camp de Gibraltar".

Invasió russa a Ucraïna

El cap de l'executiu també s'ha referit a la guerra a Ucraïna, amb una invasió russa "que ens porta a temps que créiem superats a Europa", i ha criticat Putin per continuar "en una mena de fugida cap avant" amb "declaracions totalment inacceptables".

Sánchez ha reiterat la condemna del govern espanyol "en els termes més enèrgics" sobre l'anunci de celebració dels referèndums d'annexió de Donetsk, Lugansk, Zaporijia i Kherson.

"Aquests falsos referèndums constituirien una nova violació de la legalitat internacional. El seu resultat no serà reconegut mai i continuarem donant suport a la llibertat, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna", ha insistit Sánchez, que ha reclamat que ara és quan més falta fa la unitat i la defensa dels principis recollits en la carta de Nacions Unides.

També et pot interessar

stats